Що робити, якщо банк заблокував картку?

Заблокувати картку може її власник, банк або платіжна система. Чому можуть заблокувати картку:

1. Через нестандартні операції по карті або сумнівну активність.

Банк може заблокувати вашу картку, якщо  запідозрить, що з неї намагаються вкрасти гроші. Банківський алгоритм відстеження всіх транзакцій «бачить» нестандартні операції і розцінює це як шахрайство. У цьому випадку представники банку зв'язуються з власником картки і просять підтвердити чи скасувати підозрілу операцію. У разі ж, якщо до вас не додзвонилися, банк блокує картку , а вам надсилає СМС-повідомлення про це.

2. Через копіювання даних платіжної картки шахраями (компрометації).

Картка може бути заблокована банком, якщо є підозра, що її дані скопіювали шахраї (за допомогою скіммінгових пристроїв в банкоматах, магазинах, кафе, АЗС). За цим стежать платіжні системи Visa і Mastercard. Якщо є підозра, що картка скопійована, вони просять банк її заблокувати.

3. Три рази поспіль невірно введений ПІН-код.

В цій ситуації банк вважає, що шахраї намагаються підібрати ПІН-код, і тому тимчасово обмежує операції по картці, яка запрацює автоматично через 24 години після блокування.

4. Закінчився термін дії картки.

5. За рішенням суду.

Що робити, якщо картку заблокували?

Телефонуйте в банк. Номер телефону є на зворотному боці картки, на сайті банку або в мобільному додатку. Співробітник банку запитає дані паспорта і кодове слово (кожен банк по-своєму ідентифікує клієнта) і з'ясує причину блокування. Також , для того щоб розблокувати банківську картку, фінансова установа може вимагати від її власника подати заяву в письмовій формі безпосередньо в офісі або філії банку. Якщо блокування сталося через помилкове введення PIN-коду, картку можна розблокувати, використовуючи дистанційні канали обслуговування.

Якщо Ваш телефон підтримує режим тонового набору номера, у деяких банків існує екстрена кнопка блокування/ розблокування картки. Так вас відразу з'єднають з оператором без черги. Якщо перебуваєте в міжнародному роумінгу, заощадите чимало грошей.

Якщо картку заблокував банк, але ви можете підтвердити свої останні операції, її розблокують. Якщо картку заблокували з ініціативи платіжної системи, розблокувати її не вдасться - тільки перевипустити.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter