18.02.2011

Семінар "Виведення з ринку неплатоспроможних банків" (досвід Фонду страхування ощадних депозитів Туреччини), лютий 2011 р., м. Київ, Україна

За ініціативи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (Україна) в рамках підписаного Меморандуму з Фондом страхування ощадних депозитів (Туреччина) та за підтримки Проекту USAID «Проект розвитку фінансового сектору» з 15 по 17 лютого 2011 року відбувся семінар на тему: «Виведення з ринку неплатоспроможних банків». У роботі семінару брали участь фахівці Фонду страхування ощадних депозитів (Туреччина), Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (Україна), Національного банку України, Світового банку та представники Проекту USAID «Проект розвитку фінансового сектору».

Семінар розпочався із вступної промови директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб В.В. Пасічника, в якій він охарактеризував стан фінансового сектору та системи гарантування вкладів в Україні, наголосив на необхідності обміну досвідом з іноземними представниками систем страхування депозитів.

Під час семінару представники Фонду страхування ощадних депозитів (Туреччина) презентували особливості системи страхування депозитів в Туреччині: історичний шлях розвитку, етапи реструктуризації, набуття нових функцій та повноважень для забезпечення мережі фінансової безпеки країни.

В рамках забезпечення стабільного функціонування фінансової системи обговорювались питання проведення моніторингу ризиків, обміну інформацією між регулятором та Фондом, системи розрахунку ставки премії на основі результатів аналізу ризиків та управління резервами. Особлива увага приділялась запозиченню досвіду у роботі з проблемними банками і виведенню неплатоспроможних банків з ринку, зокрема, питанням ролі та діяльності Фонду в даному процесі, розробки плану дій щодо неплатоспроможного банку, оцінки та управління активами з подальшою їх реалізацією та ліквідацією банку.