06.12.2010

Семінар на двосторонньому рівні, грудень 2010р., м. Стамбул, Туреччина

З 1 по 3 грудня 2010р. в м. Стамбул, Туреччина, відбувся семінар на двосторонньому рівні за ініціативи Фонду страхування ощадних депозитів Туреччини (ФСОД) та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою співпраці в області спільних інтересів, обміну інформацією та досвідом про систему страхування депозитів Туреччини.

В ході зустрічі турецька сторона поділилась досвідом роботи, зокрема, щодо повноважень, головних функцій та обов’язків Фонду. Обговорювались такі питання: функціонування системи диференційованих внесків до Фонду на основі ризиків, методологія відстеження та оцінки ризиків в банківській системі, діяльність ФСОД в період кризи, процес виведення банків з ринку та їх ліквідації тощо.м

На семінарі був представлений загальний огляд ФСОД: місія/ мандат, історія, основні функції, організаційна структура, трансформація ФСОД.

Значну увагу учасники конференції приділили безпосередньо питанням страхування депозитів, а саме:

Також був розглянутий досвід ФСОД у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, питання та проблеми фінансової кризи 2001 року, план дій при настанні неплатоспроможності банку, досвід втручання в діяльність банку та новий процес та методи виведення банків з ринку. Важливим для розгляду питанням було управління активами та ліквідація активів, а саме: повноваження ФСОД щодо виведення з ринку неплатоспроможних банків, управління активами і пасивами.

У зв’язку з процесом реформуванням системи гарантування вкладів в Україні даний досвід є надзвичайно актуальним та важливим, що дозволить врахувати кращі світові практики щодо ефективного захисту вкладів та підвищення довіри до банківської системи.