20.11.2014

Керівництво Фонду гарантування зустрілось із представниками Посольств Сполучених штатів Америки та Франції в Україні

18 та 19 жовтня 2014 року директор-розпорядник Фонду гарантування та його заступники зустрілись із представниками Посольств Сполучених штатів Америки та Франції в Україні.

У зустрічі 18 листопада 2014 року взяли участь директор-розпорядник Костянтин Ворушилін, заступники директора-розпорядника Андрій Оленчик та Андрій Кияк, заступник Міністра фінансів США Даліп Сінгха, радник з економічних питань Посольства США Вільям Лайтінен, аташе Міністерства фінансів США по регіону Елізабет Беррі, дипломат Економічного відділу Посольства США в Україні Мішель Хойт та економіст Посольства США Оксана Бедратенко.

19 листопада 2014 року відбулась зустріч керівництва Фонду гарантування з Фредеріком Фату, заступником керівника економічного відділу Посольства Франції в Україні та Жюльєном Жебель, заступником керівника економічного відділу Посольства Франції в Росії.

Основною метою даних зустрічей було обговорення основних функцій, завдань та викликів, які стоять перед Фондом гарантування, розгляд питань формування і провадження стратегії на банківському ринку України, зокрема щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку, а також оцінка стану фінансової системи країни.

В ході засідань Костянтин Ворушилін поінформував гостей про реалізацію основних функцій Фонду гарантування, зокрема про здійснення розрахунків з вкладниками неплатоспроможних банків, достатність коштів Фонду гарантування для забезпечення таких виплат та джерела поповнення фінансових ресурсів. Окрім цього, директор-розпорядник розповів про виклики, які стоять перед Фондом з огляду на необхідність відновлення стабільності банківської системи та економічного сектору держави.

Заступник директора-розпорядника Андрій Оленчик розповів про результати реформування системи гарантування вкладів, зокрема, про повноваження Фонду гарантування та його роль в системі фінансової безпеки країни. Також він наголосив про необхідність взаємодії усіх учасників системи фінансової безпеки країни в період фінансової нестабільності. Андрій Кияк, в свою чергу, презентував досвід Фонду гарантування щодо виведення 28 неплатоспроможних банків з ринку, у тому числі, про перший успішний досвід Фонду гарантування щодо продажу частини активів та пасивів неплатоспроможного ПАТ "КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК" приймаючому банку, оцінку і продаж активів (майна) банків, а також про роботу щодо погашення вимог кредиторів.

Учасники зустрічі активно обговорили питання створення спеціалізованої установи, якій передаватимуться нереалізовані активи неплатоспроможних банків, та перспективи створення і продажу перехідного банку.

З представниками обох делегацій було досягнуто домовленості про подальшу співпрацю з метою підвищення довіри громадян до банківського сектору та налагодження економічної ситуації в країні.