02.02.2017

МАЙЖЕ 80% ВАРТОСТІ АКТИВІВ НЕПЛАТОСПРОМОЖНИХ БАНКІВ ІСНУЮТЬ ЛИШЕ «НА ПАПЕРІ»

Assets of banks.pngПАТ «Банк Михайлівський» став не тільки 70-им банком, із тих, що перебувають в управлінні Фонду та у якому затверджено ліквідаційну масу, а і показовим прикладом того, у якому стані перебувають активи більшості банків на момент визнання їх неплатоспроможними. Так, відповідно до звітів незалежних суб’єктів оціночної діяльності, майже 80%вартості активів банків, що ліквідуються, існують лише «на папері». Якими активами доводиться управляти Фонду – детальніше у інфографіці.

Активи банків, що ліквідуються

Assets of banks2Активи 70 банків, що ліквідуються, та у яких сформовано ліквідмасу,  незалежні оцінщики оцінили загалом у 94 млрд грн, при тому що «на папері» їхня вартість перевищила 418 млрд грн.

Такі цифри пояснюються тим, що у процесі оцінки беруться до уваги передусім якість та актуальна ринкова вартість забезпечення за кредитами, а не цифри, зафіксовані у бухгалтерських документах банків.

80% активів неплатоспроможних банків – це кредити. Основними характеристиками, що впливають на їхню ринкову вартість, – наявність застави та її вартість, історія обслуговування кредитів, чи не знаходиться позичальник у банкротстві (у тому числі – фіктивному), стан претензійно-позовної роботи, фінансовий стан позичальників тощо.  

Інші фактори, що впливають на якість активів:

Тим не менш, Фонд ставить перед собою завдання реалізувати активи банків, що ліквідуються, за найвищу ціну у найкоротший строк. Зважаючи на це, йде постійна робота над удосконаленням процесу продажу, аби зробити його максимально прозорим для кредиторів банку та максимально доступним для покупців активів. За минулий рік надходження від продажу активів склали понад 3 млрд грн.

А з лютого продаж усіх активів неплатоспроможних банків відбувається винятково у системі ProZorro. Продажі.

Крім того, Фонд гарантування зняв обмеження щодо переліку осіб, які можуть брати участь в аукціонах з продажу прав вимоги за кредитами. Відповідно до прийнятого рішення, претендувати на купівлю прав вимог за кредитами можуть будь-які фізичні та юридичні особи, крім самих позичальників та/або поручителів за такими договорами.