31.05.2016

Практичний освітній курс з фінансової грамотності від Фонду гарантування вкладів

На сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у розділі «Фінансова просвіта» у вільному доступі розміщено «Освітній курс з фінансової грамотності ФГВФО».

Цей освітній курс був розроблений за підтримки експертів Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-II) і складається з двох модулів. Завдання першого модуля,«Банківські продукти та послуги» - пояснити як працює фінансова система та банки зокрема. Пройшовши цей модуль, користувачі ознайомляться з перевагами  обслуговування у банку, видами банківських рахунків та процедурою їх відкриття, юридичними правами та обов’язками споживачів банківських послуг. Крім того, вони зрозуміють, на що варто звернути увагу при виборі банку та зможуть розрахувати свій дохід від депозиту. Другий модуль курсу присвячений системі гарантування вкладів фізичних осіб. Ознайомившись з ним, користувачі дізнаються, які вклади відшкодовуються ФГВФО, а які - ні, зрозуміють, які кроки необхідно зробити для того, щоб отримати гарантоване відшкодування коштів за вкладом у випадку, якщо банк стане неплатоспроможним. Матеріали курсу містять посилання на тексти відповідних статей законів. Після кожного модуля є тести для перевірки знань та пояснення використаних у матеріалах термінів.

Фонд гарантування запрошує використовувати матеріали освітнього курсу фінансові установи та інші організації, зацікавлені у проведенні семінарів і тренінгів з фінансової грамотності. Надання існуючим і потенційним споживачам фінансових послуг неупередженої та достовірної інформації про зміст таких послуг дозволить підвищити рівень фінансової обізнаності громадян і сприятиме росту рівня довіри вкладників до банківської системи, що є головною передумовою мобілізації необхідних довгострокових ресурсів для забезпечення сталого розвитку економіки країни.