19.07.2019

ФГВФО працює над наближенням системи гарантування вкладів фізосіб до європейських стандартів

ПРЕС-РЕЛІЗ 

Виплати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – ФГВФО) вкладникам банків, які пішли в ліквідацію з 2014 року, в межах гарантованого відшкодування склали майже 90 млрд грн. А ось розрахунки з клієнтами банків, вклади яких перевищують 200 тис грн і зараховані до четвертої черги вимог кредиторів, з огляду на незадовільну якість активів неплатоспроможних банків перебувають на вкрай низькому рівні. Про кроки, які необхідно здійснити для реформування системи гарантування вкладів фізосіб, зокрема, в частині посилення захисту вкладників понад гарантовану суму відшкодування, заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик розповів в радіоефірі «Голос Столиці».

Ще у 2016 році на розгляд Верховної Ради України було подано пакет відповідних змін до Законів України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про банки і банківську діяльність», «Про Національний банк України», розроблений за участі Міжнародного валютного фонду, Світового Банку, Управління технічної допомоги Міністерства фінансів США. Андрій Оленчик, зауважив, що у 2016 році запропоновані зміни були б дуже своєчасними в контексті захисту прав кредиторів четвертої черги, проте вони досі неприйняті. Втім, реформування системи захисту прав споживачів банківських послуг та банківського нагляду має відбутися за будь-яких обставин, оскільки згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, Україна має імплементувати Євродирективу 2014/49/ЄС і Євродирективу 2014/59/ЄС. Перша з них, зокрема, передбачає збільшення гарантованої суми відшкодування та запровадження механізмів підвищення ефективності системи гарантування вкладів, друга - раннє втручання в банк, в якому спостерігаються проблеми, для запобігання його неплатоспроможності.

Такі зміни мають відновити довіру громадян до банківської системи України. Адже, відповідно до даних дослідження, проведеного на замовлення ФГВФО, яке було оприлюднено в червні 2018 року, у 2015 році банкам не довіряли 19% респондентів, а у 2017 році цей показник зріс до 53%.

Детальніше про функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та про роль ФГВФО у забезпеченні стабільності фінансового сектору України Андрій Оленчик розповів в ефірі щотижневої радіопрограми програми «Ризик без меж».

Нагадаємо, з 2012 року в управління Фонду перейшло 97 неплатоспроможних банків. Станом на 01.07.2019 року завершено ліквідацію 17 банків. Загальна сума задоволених за весь час вимог кредиторів неплатоспроможних банків на 01.06.2019 становить 38 341,02 млн грн.