22.05.2020

Сімейний бюджет: як і навіщо його планувати?

Багато українських сімей стикаються з фінансовими труднощами. Гостра нестача коштів до зарплати змушує людей звертатися в кредитні організації. Такі обставини виникають через неправильний розподіл доходу. Щоб уникнути необхідності звертатися до банків - потрібно навчитися правильно вести і економити сімейний бюджет витрат сім'ї.

Звертаємо увагу, що планування домашніх фінансів передбачає врахування потреб усієї сім'ї, дисципліни витрат, контролю повсякденних покупок. Завдяки цьому можна закрити борг, поліпшити добробут.

Сімейний бюджет – це план прибутків та витрат сім’ї за певний проміжок часу. Основна мета контролю над власними коштами – отримати розгорнуту картину своїх фінансів для більш ефективного їх використання. Безконтрольне використання власних фінансів стає причиною перевищення витрат над доходами. Як наслідок, це змушує залізати в борги, брати кредити, що тільки ускладнює ситуацію.

Для більшості людей контроль над власними витратами – це досить важка задача. Почніть з цілей, подумайте, що саме потрібно вашій родині? Машина, подорож, навчання дитини чи ремонт? Досягнути мети допоможе у тому числі й сімейний бюджет, а це означає, що доведеться записувати, аналізувати та планувати витрати, і обов’язково відкладати частину грошей щомісяця. Якщо матимете чітку картинку того, для чого це потрібно, то буде простіше себе контролювати.

Другий етап – фінансове планування в родині. На початку кожного місяця виділіть час та, виходячи з принципу «необхідно, потрібно та хочу», поділіть та заплануйте всі майбутні витрати, формуючи основу родинного бюджету на місяць. Наприклад, необхідні витрати - це оплата оренди квартири, покупка продуктів харчування, оплата комунальних послуг. Потрібно – це щоденні витрати на транспорт, обіди. Цього плану повинні чітко дотримуватись всі члени сім’ї протягом місяця, щоденно фіксуючи та відстежуючи свої витрати.

Третій етапведення бюджету. Якщо ви вирішили змінити та вдосконалити систему управління фінансами в родині - почніть відстежувати витрати. Протягом 3 - 4 місяців ви відстежуєте свої витрати, збираєте чеки та записуєте їх. Основна мета - дізнатись «Скільки я коштую?» та «Скільки коштує життя моєї родини?».

Четвертий етапаналіз бюджету. Розпочати ефективне управління грошима неможливо без повного аналізу. Фонд рекомендує щотижня або щомісяця проводити спільний аналіз витрат по трьом графам (необхідно, потрібно та хочемо), щоб знайти відповідь на такі питання:

П’ятий етап – контроль. Це контроль в першу чергу над витратами сім’ї. Пильність щодо грошових надходжень і витрат - основа розумної економії. Намагайтеся вкладатися в планові показники, щоб виключити перевитрату за статтями витрат.

Кожна сім'я повинна вирішити спільно, як правильно розподілити сімейний бюджет. Для того, щоб всі були зацікавлені в економії і фіксації всіх витрат, виберіть спільну мету, на яку хочете збирати гроші, тоді цей процес перетвориться на приємне проведення часу, а не нудний контроль. Пам’ятайте, що сімейний бюджет дозволяє розумно економити та ваша наполегливість допоможе втілити мрії та забезпечити належне майбутнє своїм дітям