05.10.2016

Відбулось засідання комітету з моніторингу дотримання прав вкладників у процесі здійснення виплат Ради громадського моніторингу при ФГВФО

ПРЕС-РЕЛІЗ. У рамках діяльності при ФГВФО Ради громадського моніторингу відбулось засідання комітету моніторингу дотримання прав вкладників у процесі здійснення виплат. До порядку денного були включені питання, які викликають суспільний резонанс серед вкладників неплатоспроможних банків: застосування Фондом механізму виявлення нікчемних правочинів, дій Фонду у разі їх виявлення і виконання Фондом судових рішень, що набрали законної сили.

У засіданні взяли участь члени Ради громадського моніторингу, посадові особи Фонду, член Експертної ради Фонду Володимир Посполітак, представник ініціативної групи вкладників  ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» Тетяна Лукіна.  Засідання за участі заступника директора-розпорядника Фонду Андрія Оленчика вів голова комітету Роман Бадаліс.

Під час розгляду питань порядку денного відбулось фахове обговорення практики виявлення правочинів (у тому числі договорів), що є нікчемними.  Голова комітету Роман Бадаліс та член консультативно-експертної ради Володимир Посполітак висловили своє юридичне бачення проблем застосування механізму виявлення правочинів нікчемними згідно із частини 3 статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон), правомірності дій Фонду відповідно до Порядку виявлення правочинів (у тому числі договорів), що є нікчемними, а також дій Фонду у разі їх виявлення. Представники Фонду наголосили, що відповідні документи розроблені на підставі Закону і, відповідно, є обов`язковими до застосування.

Під час обговорення питання виконання судових рішень, що набрали законної сили, та процедурних проблем при виконанні рішень судів, Роман Бадаліс зауважив, що вкладникам незрозумілий порядок дій після отримання Фондом судового рішення, яке набрало законної сили. Голова комітету вважає, що у Фонду є всі правові підстави виконувати судові рішення, які набрали законної сили, без звернення вкладників до органів виконавчої служби та відкриття виконавчого провадження.

Голова комітету висловив думку щодо доцільності розробки документу, який визначить порядок та строки виконання Фондом судових рішень. Директор юридичного департаменту Фонду Віктор Новіков зауважив, що відповідно до практики, яка склалася, Фонд виконує судові рішення шляхом здійснення виплат за наявності відкритого виконавчого провадження.

Присутні також обговорили законопроект №5138 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України(щодо посилення захисту прав вкладників)», яким пропонується внести зміни до Закону в частині заборони Фонду визнавати договори з вкладниками банків, що віднесені до категорії неплатоспроможних, нікчемними. Роман Бадаліс від імені громадськості висловив повну підтримку запропонованих законопроектом №5138 змін та висловив сподівання на його швидке прийняття Верховною Радою України.     

Заступник директора-розпорядника Фонду Андрій Оленчик зауважив, що в разі прийняття законопроекту №5138 у запропонованій редакції, питання, винесені на обговорення та включені до порядку денного засідання, будуть вирішені.