22.06.2020

Чергове рішення суду ставить під загрозу стягнення збитків з пов’язаних осіб неплатоспроможних банків

ПРЕС-РЕЛІЗ. 10 червня 2019 року Північний апеляційний господарський суд ухвалив рішення, яке віддаляє кредиторів ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» від отримання коштів. Йдеться про постанову у справі №910/15260/18, якою суд відмовив Фонду у задоволенні позову до пов’язаних з ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» осіб про відшкодування шкоди в розмірі більше 764 млн грн,  залишивши в силі рішення Господарського суду м. Києва від 16.01.2020.

У розгляді цієї справи особливо привертають увагу кілька фактів:

Щодо ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» нагадуємо, що йдеться про 26 кредитних операцій, проведених протягом 2013-2014 років, збиток від яких становить майже 1,5 млрд грн.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн. грн., а розмір депозиту, переданого в заставу, –  300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого Банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній- інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

Фонд гарантування з метою захисту порушених прав та законних інтересів колишніх кредиторів ПАТ «КБ «СТАНДАРТ», безумовно, оскаржить рішення судів попередніх інстанцій у касаційному порядку та сподівається на справедливий та об’єктивний розгляд справи №910/15260/18 Верховним Судом.