07.09.2020

Рада з фінансової стабільності схвалила механізм реструктуризації боргів ФГВФО та обговорила питання, критичні для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями

ПРЕСРЕЛІЗ. 

2 вересня відбулось чергове засідання Ради з фінансової стабільності. У фокусі уваги учасників засідання були питання відновлення платоспроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), приєднання Ощадбанку до системи гарантування вкладів, а також ризики для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Схвалено механізм реструктуризації боргів ФГВФО

Щодо  фінансової стійкості ФГВФО було констатовано, що для вчасних та повних виплат вкладникам неплатоспроможних банків ФГВФО змушений був залучати кредити від уряду та Національного банку України. На сьогодні заборгованість ФГВФО за номіналом векселів перед урядом становить 48,1 млрд грн та відсотки за цими позиками, що мають бути погашені до 2031 року. Після значних виплат вкладникам у 2015-2017 роках ФГВФО змушений спрямовувати на погашення цих боргів наявні кошти, які мали б забезпечувати стабільність системи гарантування вкладів.

Під час засідання Рада рекомендувала забезпечити стабільність  системи гарантування вкладів через конвертацію поточних зобов’язань ФГВФО перед урядом та майбутніх процентних платежів в умовні зобов’язання. Заборгованість Фонду в частині, що відповідає нарахованим відсоткам за векселями, буде погашатися за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб банків, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ, а також за рахунок коштів, що надійдуть до Фонду як кредитора за виплачені ним гарантовані суми вкладникам.

Погашення заборгованості в частині номіналу векселів здійснюватиметься за рахунок накопичених надлишкових коштів Фонду гарантування вкладів, які перевищують суму, необхідну для виконання ним своїх функцій, та є не нижчою від 2,5% від загальної гарантованої суми вкладів;

Перерахування надлишку коштів в погашення умовних зобов’язань також не має призвести до погіршення фінансового стану ФГВФО.

Підтриманий Радою сценарій дасть змогу перейти до підвищення суми гарантованих державою вкладів до 600 000 грн після здійснення реструктуризації зазначених боргових зобов’язань Фонду. Для імплементації цієї рекомендації необхідно внести відповідні зміни до законодавства.

Рада з фінансової стабільності схвалила План реструктуризації боргів Фонду з обмеженим терміном дії для відновлення платоспроможності Фонду до кінця 2021 року, як того вимагав підписаний у червні поточного року Меморандум про економічну та фінансову політику.

Ощадбанк приєднається до ФГВФО після внесення відповідних змін до законодавства України

Учасники засідання погодили план входження Ощадбанку до ФГВФО з 1 січня 2021 року. Враховуючи великий депозитний портфель банку та, відповідно, потребу у значних внесках банку до Фонду, для установи буде передбачено перехідний період до 31 грудня 2023 року в частині сплати регулярних зборів. Ця пропозиція Ради з фінансової стабільності також потребує імплементації на рівні закону.

Необхідно докласти зусиль для активізації роботи з міжнародними партнерами України

Рада з фінансової стабільності також обговорила стан співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. У частині реформ фінансового сектору зроблено низку кроків на виконання домовленостей із МВФ, зокрема:

Водночас лишається і низка перепон та юридичних ризиків, які необхідно усунути для активізації роботи з міжнародними партнерами.

До них, зокрема, належить питання обмеження винагород для членів правлінь та наглядових рад державних банків. Реформа корпоративного управління в державних банках дозволила залучити на керівні посади держбанків провідних спеціалістів з ринку на умовах ринкової винагороди за їхню працю. Проте штучне обмеження заробітних плат призводить до відтоку висококваліфікованих фахівців та створює операційні та стратегічні ризики для діяльності державних банків.

Також значні ризики створює невизначеність із призначенням нового керівника Ощадбанку та блокуванням конкурсів на інші керівні посади у банку. Зволікання із призначенням керівного органу системно важливого та другого у країні за обсягом депозитів населення банку створює ризики для його фінансової стійкості та для фінансової стабільності країни.

В контексті існуючих ризиків також обговорювалось оскарження у Конституційному суді положень Закону України «Про банки та банківську діяльність» та Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Зміни до цих законів ухвалювалися на виконання зобов’язань у межах співпраці із міжнародними фінансовими організаціями. Визнання неконституційними цих законів чи окремих їхніх положень означатиме, що необхідно повторно законодавчо врегульовувати критичні для стабільності фінансового сектору питання.

Відтак, члени засідання дійшли згоди про необхідність посилення роботи у напрямку мінімізації ризиків, які стримують відновлення активної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Довідково. Участь у засіданні взяли члени Ради з фінансової стабільності: Голова Національного банку України Кирило Шевченко, Міністр фінансів України Сергій Марченко, Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова, заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук.

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року указом Президента України.

Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.