21.09.2020

Фонд гарантування звернувся до Кабміну та «Київміськбуду» щодо заміни управителя пенсійних та дитячого фондів банку «Аркада»

ПРЕС-РЕЛІЗ. 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся до Кабінету міністрів України та ПрАТ «ХК «Київміськбуд» із запитом щодо призначення нового уповноваженого банку з управління активами двох пенсійних та одного дитячого фондів неплатоспроможного банку «Аркада». Така можливість передбачена угодою між  АТ АКБ «АРКАДА» та ХК «Київміськбуд», у разі якщо банк підлягає ліквідації.

Нагадаємо, що банк «АРКАДА» створив у 2000 році два пенсійні фонди та один дитячий фонд банківського управління пайового типу і з фіксованим доходом та здійснював довірче управління коштами учасників цих фондів з метою їх накопичення, на підставі закону «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі ХК «Київміськбуд». Згідно з законодавством Фонд гарантування вкладів не відшкодовує кошти, передані банку в довірче управління, тому в межах своїх повноважень він вживає всіх заходів для призначення нового уповноваженого банку з управління активами пенсійних та дитячого фондів банку «АРКАДА».

Нагадаємо: відповідно до законодавства гарантії ФГВФО поширюються на кошти фізичних осіб і ФОП, розміщені на депозитах і поточних рахунках. Фонд не відшкодовує кошти, передані банку в довірче управління, також не гарантується відшкодування вкладів у банківських металах та інші кошти, визначені статтею 26 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Повідомляємо також про те, що з 11 вересня 2020 року Фонд гарантування вкладів розпочав виплати вкладникам банку «АРКАДА» за договорами банківського вкладу, строк дії яких закінчився до 25 серпня 2020 року включно, та за договорами банківського рахунку (поточні рахунки). Відшкодування коштів вкладникам здійснюються через відділення банків-агентів Фонду у розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення банку з ринку, але не більше 200 000 гривень незалежно від кількості вкладів в одному банку.