03.02.2021

Фонд гарантування та Всесвітня рада кредитних спілок підписали меморандум про співпрацю

ПРЕСРЕЛІЗ 

Вчора, 02 лютого 2021 року, відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Всесвітньою радою кредитних спілок (WOCCU) щодо Проєкту Місії USAID в Україні «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)». Від імені Фонду меморандум підписала директор-розпорядник Світлана Рекрут, від імені Всесвітньої ради кредитних спілок - Ева Сєржиньска, Директор Проєкту КЕП.

Метою співпраці у рамках підписаного меморандуму, зокрема є забезпечення сприятливого середовища для розвитку кредитних спілок та створення системи гарантування вкладів членів кредитних спілок.

– Розширення гарантій на вклади фізичних осіб, залучені небанківськими фінансовими установами, – це один із пріоритетних напрямів роботи Фонду. Упродовж останніх років ми активно працювали над розробкою відповідної моделі, і наше завдання зараз – напрацювати та затвердити відповідну нормативно-правову базу. Для нас принциповий момент створити єдину систему гарантування в усіх установах, що мають право залучати вклади від населення. Переконана, наша співпраця у рамках меморандуму допоможе, у тому числі, втілити у цьому напрямку найкращі світові підходи, – сказала Світлана Рекрут.

– Ми, як Проєкт, вітаємо активне залучення ФГВФО до розвитку надійного ринку кредитних спілок в Україні. Поширення гарантії  ФГВФО на вклади членів кредитних спілок сприятиме побудові міцного та диверсифікованого фінансового сектору в країні в цілому, особливо з точки зору споживачів фінансових послуг. У рамках підписаного сьогодні Меморандуму про співпрацю Проєкт КЕП сприятиме побудові діалогу між усіма залученими сторонами та надаватиме огляд глобальної перспективи діяльності кредитних спілок та можливих схем гарантування вкладів, що застосовуються для секторів кредитних спілок у різних країнах, у тому числі досвід ЄС. Таким чином, участь українських кредитних спілок у ФГВФО також сприятиме гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, – сказала Ева Сєржиньска.  

Меморандум набирає чинності з дня його підписання та діє до 31 березня 2023 року.