19.02.2021

Як навчити дитину фінансової грамотності?

В процесі виховання дітей, питання фінансової грамотності батьки часто обходять стороною. Однак в майбутньому це може зіграти злий жарт з дитиною. Важливо розуміти, як правильно навчити власних дітей фінансової грамотності, адже фінансове виховання дитини починається не тоді, коли ви вперше даєте кишенькові гроші, а значно раніше. Наприклад, у США прийнято з раннього дитинства пояснювати дітям, звідки беруться гроші і як ними розпоряджатися на практиці.

Тому ми підготували декілька корисних порад, які допоможуть вам у цьому:

Стати хорошим прикладом своїй дитині

Фінансової грамотності дітей потрібно навчати з раннього дитинства. Діти копіюють поведінку батьків і їх ставлення до різних предметів, в тому числі до фінансів. Саме тому велике значення має правильний приклад. Так, можна використовувати цю пораду при походах в магазин. Необхідно скласти список покупок і точно дотримуватись його. Можна в ігровій формі здійснювати пошук товарів, одночасно  пояснюючи дитині числові значення цінників.

Залучіть дитину до обговорення питань сімейного бюджету

Не варто приховувати інформацію про сімейний бюджет від дітей. Навпаки, важливо їм пояснити, звідки беруться гроші та на що вони витрачаються. Це дозволить навчити дитину розуміти цінність фінансів, що гроші не дістаються просто так: їх доводиться заробляти. Коли дитина навчиться рахувати, можна продемонструвати їй домашню бухгалтерію, написати розмір доходу та після чого поступово віднімати від нього обов'язкові витрати. Це допоможе навчити дитину не тільки дбайливо ставитися до грошей, але і економити електрику, воду та інші платні ресурси.

Прищеплюйте бажання стати самостійним

Перші гроші дитині можна давати вже у віці близько 5 років, які вона може використовувати для розрахунків в магазині за особисті покупки. При розрахунку на касі дитину слід ознайомити з поняттям решти і навчити перераховувати гроші. Пускати на самоплив дитячі витрати також не варто. На початковому етапі слід обговорювати з дитиною, які покупки вона хотіла б зробити. Доведеться також навчити розрахункам, якщо дитина хоче зробити серйозну покупку. Слід пояснити, що на неї доведеться збирати (заощаджувати) протягом певного періоду часу.

Використовуйте дитячі банківські продукти (картки, депозити тощо)

На сьогодні чимало банків пропонують батькам різні фінансові продукти для дітей. Найбільшою популярністю користуються спеціальні банківські картки. Батьки можуть оформити їх в якості додаткових до свого рахунку. Під час передачі банківської карти дитині важливо пояснити, яким чином можна її безпечно використовувати. Це допоможе навчити дитину співпрацювати з банками і грамотно контролювати витрати.

Отже, чим раніше ви виховаєте у дитини відповідальне ставлення до грошей, тим простіше їй буде досягати успіху не лише у світі фінансів, а й у всіх інших сферах життя. Ґрунтовні знання з основ фінансів розвивають здатність правильного планування, цілеспрямованість, відповідальність за своє життя.

І пам'ятайте головне - діти підсвідомо копіюють поведінку своїх батьків! Тому з самого початку важливо демонструвати дітям здорові фінансові навички і говорити про гроші. Дітям, яких з малих років вчать поводитися з грошима, буде набагато простіше впоратися з фінансовими труднощами у дорослому житті.