23.02.2021

Як уникнути фармінгу і безпечно купувати онлайн

Із швидким розвитком технологій і проникненням їх в наше життя,  набирає обертів онлайн-шахрайство. Користувачів заманюють на веб-сайти, що  розроблені виключно з метою отримання доступу до персональних даних особи та заволодіння її коштами.

Фармінг є одним із таких механізмів – шахрайська схема таємного перенаправлення користувача з його IP-адреси на хибну.

Потрібно бути дуже уважним, щоб не потрапити до рук зловмисників. Щоб уникнути цього, варто дотримуватися таких правил:

1. Не відкривайте на своєму комп’ютері (телефоні) невідомі ресурси, адже можете потрапити на веб-сайт-клон, який є копією справжньої інтернет-сторінки. Метою створення веб-сайтів-клонів є отримання ваших персональних даних, зокрема, інформації про вашу платіжну картку, та подальша крадіжка коштів з неї. Ось чому замовлені на таких веб-сайтах товари ви не отримаєте, та ще й грошей позбудетесь.

2. Перед тим як здійснити замовлення, необхідно уважно перевірити чи сайт безпечний: його статус безпеки буде зазначено ліворуч від веб-адреси https://.

https – це своєрідна захисна оболонка для звичайного HTTP, яка дозволяє надійно шифрувати інформацію, що передається від користувача до сервера,  і назад. Таке шифрування не допускає витоку даних.

Тому, щоб убезпечити себе, нікому не розголошуйте дані вашої картки.

3. Не передавайте трьохзначний код CVV, зазначений на звороті вашої картки та інші її дані!

4. Використовуйте окрему платіжну картку для розрахунків в інтернеті з мінімальною сумою грошей на ній. Будьте свідомі та обачні!

5. Для безпеки на всіх картках встановіть – ліміт для розрахунків в інтернеті: суму, понад яку не можна витратити з картки протягом календарного місяця.

Будьте уважні при здійсненні платежів в інтернеті. Ці прості правила допоможуть зберегти ваші гроші та персональні дані у безпеці.