05.04.2021

Повернення активів неплатоспроможних банків є одним із державних пріоритетів

ПРЕСРЕЛІЗ   

01 квітня під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося перше засідання Міжвідомчої групи з питань повернення активів збанкрутілих банків. Участь також взяли Голова Національного банку Кирило Шевченко, Міністр юстиції Денис Малюська, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут та інші. Тим самим питання повернення активів банків отримало належну увагу і вийшло на державний рівень.

Під час засідання робочої групи Голова НБУ Кирило Шевченко поінформував про поточний стан справ із поверненням активів збанкрутілих банків.

 «З загального обсягу заборгованості збанкрутілих банків перед НБУ(56,8 млрд грн) вдалося повернути 15,8 млрд грн, або майже 28%. В основному це вдалося зробити за рахунок реалізації заставлених Національним банком активів. Наразі, більшість забезпечення банків вже реалізована ФГВФО на відкритих торгах. Залишку застави майнових поручителів за попередніми розрахунками не вистачить для погашення заборгованості банків за наданими кредитами рефінансування, що станом на 1 березня становить 41 млрд грн», – констатував Голова Національного банку.

За його словами, крім роботи із прямою заставою збанкрутілих банків, регулятор працює у напрямку стягнення заборгованості за наданими кредитами рефінансування з майнових та фінансових поручителів. Усього на розгляді судів перебувало 105 справ з вимогами НБУ до майнових поручителів на загальну суму 36,7 млрд грн. Наразі судами вже задоволено 56 позовів на суму 9,8 млрд грн. Решта – 35 позовів на суму 7,32 млрд грн наразі ще розглядаються судами різних інстанцій.

Окрема увага в НБУ приділяється роботі також з фінансовими поручителями банків, які, зокрема, є їх фактичними колишніми власниками. Усього Національним банком подано 10 позовів на суму 10,7 млрд грн. Судами наразі задоволено 3 позови на 1,95 млрд грн. Решта – 7 позовів на суму 8,76 млрд грн ще розглядаються.

За підсумками виступу, Кирило Шевченко запропонував в рамках міжвідомчої групи створити експертні підгрупи для оперативного напрацювання пропозицій щодо змін в законодавство, вироблення єдиної політики та координації спільних зусиль задля повернення активів збанкрутілих банків.

Окрім того Голова НБУ вважає, що наразі існує нагальна потреба консолідації та посилення роботи всіх правоохоронних органів з метою уникнення розпорошеності та неузгодженості дій щодо відкритих кримінальних проваджень за фактами виведення активів збанкрутілих банків.

– «Попередня банківська криза завдала державі колосальних збитків. Мільярди гривень були виведені з банків, і для повернення коштів вкладникам були залучені державні кошти. Повернення цих коштів до держбюджету – це справа державного значення. Фонд роками веде цю роботу, однак це завдання потребує консолідації зусиль усіх відомств, які мають відповідну компетенцію, у тому числі правоохоронних органів. Рішення про створення робочої групи продемонструвало, що є політична воля для розв’язання цієї проблеми. Головна мета міжвідомчої групи: сформувати єдину політику щодо кожного банку, кожного власника чи пов'язаної особи, виступити єдиним фронтом і створити такі умови, коли повернення виведених активів стане для них чи не єдиним виходом. А це – запорука того, що державі і кредиторам будуть повернуті кошти», – сказала Світлана Рекрут.

Сума виведених активів різниться по кожному банку. Та загалом для Фонду гарантування вихідною цифрою для розрахунку є сума незадоволених вимог кредиторів неплатоспроможних банків. На сьогодні вона сягає 230 млрд грн, із яких 69,2 млрд грн – вимоги Фонду. 

На сьогодні Фондом ведеться робота з пошуку та повернення активів збанкрутілих банків як в Україні, так і поза її межами. Зокрема:

Робота міжвідомчої групи дозволить консолідувати за принципом «єдиного вікна» роботу органів влади з повернення активів та прискорить наповнення держбюджету за рахунок стягнутих коштів. У цій роботі будуть задіяні всі доступні інструменти, що використовуються в світовій практиці.

За підсумками засідання Прем’єр-міністр доручив учасникам міжвідомчої робочої групи підготувати пропозиції щодо розроблення консолідованої стратегії у питанні повернення активів збанкрутілих банків.

Довідка: міжвідомча робоча група з питань повернення активів збанкрутілих банків була створена на підставі відповідної Постанови КМУ від 24.02.2021 року. До її складу увійшли: Прем’єр-міністр України (голова міжвідомчої робочої групи), Голова Національного банку (заступник голови міжвідомчої робочої групи (за згодою), Міністр юстиції (заступник голови міжвідомчої робочої групи), Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Заступник Міністра внутрішніх справ, Голова Держфінмоніторингу, Генеральний прокурор (за згодою), Заступник Керівника Офісу Президента України (за згодою), Директор Національного антикорупційного бюро (за згодою), Директор - розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (за згодою).