06.04.2021

Фонд гарантування завершує передачу новому управителю інформації про два ФФБ банку «Аркада» - «Патріотика» та «Еврика»

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фондом гарантування вкладів передано понад 90% інформації щодо фондів фінансування будівництва (ФФБ) банку «Аркада», а саме ФФБ «Патріотика» та «Еврика», новому управителю. Передані дані, облікові та реєструючі системи, а також документи є достатніми для здійснення новим управителем своїх функцій щодо відповідних ФФБ.

- На сьогодні Фонд гарантування майже повністю виконав свою функцію у цьому питанні. Власне, наша роль тут, відповідно до законодавства, суто технічна: передати усю необхідну документацію новому управителю, визначеному рішенням суду. Від самого початку, розуміючи ситуацію, у якій опинилися клієнти банку «Аркада», які довірили йому свої кошти з надією отримати власне житло, ми намагалися врегулювати ситуацію максимально швидко, - сказала Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування.

Рішення про визначення нового управителя для двох найбільших ФФБ банку «Аркада» були прийняті судами наприкінці листопада минулого та у січні цього року. 16 лютого набув чинності «Порядок передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі за рішенням суду», затверджений рішенням НКЦПФР, відповідно до якого Фонд гарантування і здійснює передачу даних. Після цього та після набуття рішеннями судів законної сили, Фондом гарантування було розпочато роботу безпосередньо з передачі інформації та документів ФФБ.

На сьогодні завершується робота з передачі, зокрема, договорів про участь у ФФБ та звітності забудовника за кожним об’єктом будівництва. Тривалість процесу обумовлена великою кількістю справ довірителів вказаних ФФБ та значним обсягом документів звітності забудовників ТОВ «БУДЕВОЛЮЦІЯ» та ТОВ «АРКАДА-БУДІВНИЦТВО».

Одночасно з передачею звітності забудовників, банком «Аркада» здійснюється подальша інвентаризація фактичної наявності документів по забудовникам ТОВ «БУДЕВОЛЮЦІЯ» та ТОВ «АРКАДА-БУДІВНИЦТВО» з метою їх подальшої передачі новому управителю.

Нагадаємо, спеціалізований банк «Аркада» був управителем кількох фондів фінансування будівництва (ФФБ), найбільші з яких ФФБ «Еврика» та ФФБ «Патріотика». Загалом майже 11 тисяч осіб довірили свої кошти банку на загальну суму 9 млрд грн. Однак цих коштів на рахунках ФФБ, як засвідчили результати перевірки, немає. Відповідно до законодавства, суд своїм рішенням визначив нових управителів для ФФБ, яким Фонд гарантування повинен передати усю відповідну документацію. Відповідно до рішень суду новим управителя для ФФБ «Патріотика» та «Еврика» було обрано ТОВ «Фінансова компанія «Гарант капітал».