28.05.2021

Велика Палата Верховного Суду ухвалила перше в історії країни рішення про стягнення шкоди з топ-менеджерів банку, що ліквідується

ПРЕСРЕЛІЗ   

У питанні стягнення шкоди завданої кредиторам банків пов’язаними особами – переломний момент. 25 травня Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у справі №910/11027/18 за позовом Фонду гарантування вкладів до 14 колишніх керівників банку «Укоопспілка» про відшкодування ними солідарно понад 76 млн грн шкоди, завданої кредиторам банку. Це перше остаточне судове рішення в цій категорії справ, яке має сформувати правозастосовчу практику. А також – відновить розгляд ще 36 аналогічних справ про відшкодування шкоди пов’язаними особами щодо інших банків. Отримані в рамках виконання судового рішення кошти будуть спрямовані на розрахунок із кредиторами банку.

«Фонд гарантування вітає рішення Великої Палати Верховного Суду про стягнення з колишніх топ-менеджерів банку «Укоопспілка» шкоди, завданої кредиторам банку. Це - фундаментальне рішення, до якого ми йшли майже 2 роки. Вперше в практиці в Україні притягуються до солідарної відповідальності особи, пов’язані з банком, що ліквідується. Зазначене рішення суду розблоковує інші аналогічні справи. Наразі Фондом гарантування ініційовано 64 справи щодо стягнення шкоди з менеджменту та власників банків, що ліквідуються. Понад 30 з них були зупинені у зв’язку з розглядом цієї справи. Прийняте рішення допоможе розпочати розгляд цих справ по суті», – сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів.

Усі висновки Великої Палати Верховного Суду по справі «Укоопспілки» будуть враховуватись іншими судами всіх інстанцій під час розгляду аналогічних спорів. Наразі Фондом гарантування ініційовано 64 аналогічні справи до 774 відповідачів (акціонери та пов’язані особи неплатоспроможних банків) на загальну суму понад 97,2 мільярдів гривень, 36 з яких було зупинено до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справи Укоопспілки.   

Нагадаємо, суть спору у справі «Укоопспілки» зводилась до того, що відповідачі у складі колегіальних органів управління прийняли рішення про інвестування грошових коштів у розмірі близько 70 % всіх активів банку у неліквідні цінні папери фактично нульової вартості, чим спричинили шкоду банку та його кредиторам.

Зазначена справа була передана на розгляд Великої Палати Верховного Суду, оскільки містила виключну правову проблему щодо моменту, з якого потрібно починати розраховувати строк позовної давності.

Але фактично це не єдине правове питання, яке потребувало уваги Великої Палати Верховного Суду. На рівні найвищої судової інстанції, окрім цього, мало бути вирішено цілу низку таких питань, зокрема: щодо об’єднання позовних вимог (ця справа охоплює 5 епізодів завдання шкоди – прийняття рішень щодо укладання 5 договорів купівлі-продажу цінних паперів); оцінки належності виконання посадовими особами господарського товариства своїх фідуціарних обов’язків; солідарної відповідальності осіб, які приймали відповідні рішення тощо. Відповіді на ці питання стануть відомі одразу після оприлюднення повного тексту судового рішення по цій справі.


Довідково: 27.09.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення ПАТ «АБ «УКООПСПІЛКА» як юридичної особи. За даними на момент завершення ліквідації ринкова вартість активів банку склала 33,4 млн грн, тоді як «на папері» їх вартість була відображена у сумі майже 600 млн грн. Понад половину балансової вартості активів склали цінні папери, які, за висновками незалежного оцінювача, виявились нічого не варті. Іще майже 200 млн грн за балансовою вартістю склали кредити юридичним особам, ринкова вартість яких ледве перевищила 5 млн грн.