18.06.2021

Якщо вклади було розміщено у банку на умовах акційної програми або програми лояльності, чи буде їх відшкодовувати Фонд?

У разі, якщо ви плануєте скористатись послугами банку і відкрити картковий рахунок чи розмістити кошти за депозитним договором, важливою для вас буде інформація про те, що Фонд гарантування захищає ваші права ще на етапі ознайомлення з документами для розміщення коштів у банку.

Обов'язково поцікавтесь до укладання договору – чи депозит оформляється на стандартних умовах, що діють для всіх клієнтів банку, чи на індивідуальних.

Якщо банк пропонує вам розмістити кошти на індивідуальних умовах, якою б привабливою не здавалась підвищена процентна ставка або бонус, спочатку потрібно отримати від працівника банку роз`яснення щодо наслідків укладання такого договору та прийняти правильне рішення, спираючись на норми законодавства. Відповідно до пункту 7 частини четвертої статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд не відшкодовує кошти за вкладами у банку, за якими вкладники на індивідуальній основі отримують від банку проценти за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність", або мають інші фінансові привілеї від банку.

У визначенні пункту 53 частини першої статті 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», кошти, розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами, – це кошти, розміщені фізичною особою на вклад:

Якщо кошти розміщені на вкладному рахунку, що не підпадає під вищезазначені ознаки, тобто на загальних умовах, такий вклад гарантуватиметься Фондом у межах 200 тисяч гривень.

Також Фонд гарантування вимагає від банків ще перед укладанням договору надавати майбутньому вкладнику вичерпну інформацію про умови розміщення коштів, ознайомити з Довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб. Банк зобов’язаний ознайомлювати вкладника з Довідкою після укладення договору не рідше ніж один раз на рік у спосіб, що визначать сторони у договорі. Довідка містить загальну інформацію про систему гарантування, максимальний розмір відшкодування, строки початку виплат, обмеження гарантій.

У разі відкриття такого виду вкладу, на який не поширюються гарантії Фонду (ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»), ця інформація також має зазначатися у тексті договору.