17.08.2021

Зміни в умовах гарантування

ПРЕСРЕЛІЗ   

У зв’язку зі змінами до законодавства, що набрали чинності 05.08.2021, змінено визначення поняття «вклад». Відповідно до ст. 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі - Закон), вкладом є кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту), включаючи нараховані відсотки на такі кошти.

Як і раніше, Фондом гарантуються вклади фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців, включаючи нараховані відсотки. Однак кошти за ощадними та депозитними сертифікатами не відшкодовуються.

Водночас, Фонд і далі відшкодовує кошти за іменними ощадними (депозитними) сертифікатами банку, виданими до 30 червня 2021 року (Прикінцеві положення Закону).

Окрім цього, змінено правила розрахунку суми відшкодування коштів вкладників (ст. 26 Закону). Відповідно до чинного закону, Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку. Перерахунок валютних вкладів в національну валюту здійснюється за офіційним курсом НБУ, встановленим на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку. У попередній редакції закону ці розрахунки здійснювалися станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Докладно про гарантії Фонду – за посиланням.

Оновлена редакція Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» доступна за посиланням.


Довідково. Згідно з Законом України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» з 01 липня 2021 р., запроваджено два нових інструменти – ощадні та депозитні сертифікати (раніше в Україні в обігу перебували ощадні (депозитні) сертифікати - іменні або на пред’явника).
Ощадний сертифікат - це цінний папір, який підтверджує суму вкладу, внесеного в банк, і права вкладника (власника сертифіката) на одержання після спливу встановленого строку суми вкладу та процентів, встановлених сертифікатом, у банку, який його видав. Такі сертифікати можуть бути виключно ордерними та існують виключно у паперовій формі.
Депозитний сертифікат - це цінний папір, який підтверджує суму вимоги до банку, що дорівнює номінальній вартості відповідного сертифіката, і права власника сертифіката на одержання після спливу встановленого строку номінальної вартості сертифіката та відсоткового доходу (якщо виплата відсоткового доходу передбачена сертифікатом) у банку, який здійснив його емісію. Депозитні сертифікати банків є іменними цінними паперами та можуть існувати виключно в електронній формі.