22.09.2021

«Наша мета не тільки перемогти у розпочатих процесах, а зробити все, щоб підстав для численних судових розглядів не було», - Віктор Новіков

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб взяв участь у спеціалізованому форумі «Судовий захист у сфері банківських послуг в умовах ринкової економіки». Заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков долучився до обговорення сесії «Ліквідація, реорганізація банків. Банкрутство боржників. Актуальні питання виконання судових рішень».

За словами Віктора Новікова, судові процеси – є невід’ємною частиною роботи Фонду гарантування вкладів. Пошук виведених активів, робота із великими позичальниками, притягнення до відповідальності пов’язаних з банками осіб, причетних до доведення їх до банкрутства, - це далеко не повний перелік категорій справ, за якими Фонд веде роботу.

- Для розуміння масштабів цього питання: тільки у рамках господарської юрисдикції Фондом cтаном на 1 вересня 2021 року подано 69 позовних заяв щодо пов’язаних осіб 44 банків щодо стягнення з них шкоди на користь кредиторів банків. Загальна кількість відповідачів складає 816, а загальна сума позовних вимог – майже 98 млрд грн. При цьому потрібно розуміти, що основна мета Фонду як структури не тільки перемогти у розпочатих процесах, а зробити все, щоб надалі підстав для численних судових розглядів просто не було. Щоб існували чіткі правила, всі учасники ринку їх дотримувалися, а регулятори за цим стежили і превентивно реагували на виявлені порушення, - сказав Віктор Новіков.

Організаторами форуму виступили Незалежна асоціація банків України спільно з Асоціацією суддів господарських судів України. Серед спікерів форуму також були виконавча директорка НАБУ Олена Коробкова, представники Національного банку України, судді Верховного Суду,  судді Великої Палати Верховного Суду, правники.