18.11.2021

Інтереси кредиторів банку «Фінанси та кредит» у справі про стягнення шкоди з акціонерів та пов'язаних осіб будуть захищені, зокрема, в українських судах

ПРЕСРЕЛІЗ    

Під час захисту інтересів кредиторів банку «Фінанси та кредит» у справі про стягнення шкоди з акціонерів та пов'язаних осіб будуть використані усі доступні правові інструменти. Зокрема, зібрані та надані на розгляд Високого Суду Англії та Уельсу матеріали можуть лягти в основу відповідних позовів до українських судів. Така стратегія подальших дій розглядається Фондом гарантування вкладів у зв’язку із відмовою надання дозволу на апеляційне оскарження рішення Високого Суду Англії та Уельсу, винесене наприкінці вересня цього року у справі за позовом про стягнення шкоди, нанесеної банку акціонером та пов’язаними з ним особами.

Нагадаємо, лондонський суд дійшов висновку, що наведені під час слухань докази Фонду та Банку вказують на наявність достатніх підстав видати наказ про всесвітній арешт активів акціонера банку, утім на переконання суду, він не має юрисдикції для розгляду цієї справи, оскільки вбачає проблему у необхідності застосування українського законодавства, у якому він не є експертом.

Довідково. Станом на початок листопада 2021 року вкладникам АТ «Банк «Фінанси та кредит» у межах гарантованої суми виплачено 9,97 млрд грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку (фізичних та юридичних осіб, що мають документально підтверджені вимоги до банку щодо його майнових зобов’язань) сягає 30,88 млрд грн, із яких погашено лише 3,71 млрд грн.

Тимчасову адміністрацію в банку було запроваджено з 18.09.2015 року на підставі рішення НБУ про визнання його неплатоспроможним.