05.08.2016

Фонд гарантування заявляє,що дії ЮК «Касьяненко і партнери» не відповідають принципам добросовісного партнерства

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє,що дії Юридичної компанії «Касьяненко і партнери» не відповідають принципам добросовісного партнерства.

У травні 2015 року вказана компанія була включена до переліку осіб за напрямком діяльності «Юридичні консультанти», які мають право надавати свої послуги уповноваженим особам Фонду гарантування при виведенні неплатоспроможного банку з ринку або ліквідації банку. Тобто, такі компанії повинні відстоювати інтереси держави в особі Фонду гарантування, вкладників та кредиторів неплатоспроможних банків.

ЮК «Касьяненко і партнери» використовує цей факт у цілях, які створили прямий конфлікт інтересів із Фондом гарантування. Компанія неодноразово розсилала листи  (з підписом та печаткою) позичальникам неплатоспроможних банків з такою пропозицією «Просимо Вас терміново зв’язатися з нами за телефонами ХХХ для збереження майна у Вашій власності та погодження механізму списання кредитного боргу, зняття арештів та припинення судових процесів». Це може призвести до невиконання боржниками банків своїх зобов’язань та втрати банківських активів, за рахунок яких має відбуватись погашення кредиторських вимог у черговості, що передбачена Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

У листах вказувалось, що виконавчою дирекцією ФГВФО прийнято рішення про включення ЮК «Касьяненко і партнери»  «до відповідного реєстру з юридичних питань».

ФГВФО заявляє, що включення до вказаного переліку не надає компанії будь-яких переваг та преференцій ні у вирішенні спірних питань між Фондом гарантування та контрагентами неплатоспроможних банків, ні під час реалізації активів таких банків. До речі, вся інформація про активи, які виставлені на продаж, є у відкритому доступі, в т.ч. на інтернет-ресурсах Фонду гарантування: http://torgi.fg.gov.ua/.

Фонд гарантування робить все можливе для збереження активів неплатоспроможних банків, і, в кінцевому результаті, для розрахунку з їхніми кредиторами. Саме для цього він залучає юридичні компанії, включаючи їх до переліку осіб, які мають право надавати юридичні послуги. Натомість, ЮК «Касьяненко і партнери» почала вчиняти дії, які не тільки не відповідають цілям і завданням, а, навпаки, суперечать інтересам Фонду гарантування, вкладників та кредиторів.

В зв’язку з цим, ФГВФО припиняє співпрацю з вказаною фірмою. Крім того, зважаючи на репутаційні ризики та конфлікт інтересів, які виникли внаслідок дій компанії, вона не зможе пройти новий кваліфікаційний відбір серед юридичних консультантів, який буде оголошений найближчим часом.

Потрібно відзначити, що у Положенні про порядок відбору осіб, які можуть виконувати роботи (надавати послуги) неплатоспроможним банкам або банкам, що ліквідуються (зареєстроване в Мінюсті 21 квітня 2016 року №612/28742) передбачені умови виключення з списку акредитованих фірм, в тому числі, з вищезазначених підстав.