12.10.2016

У Фонді гарантування відбулась зустріч з представниками ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк»

ПРЕС-РЕЛІЗ. З метою обговорення підсумків роботи та визначення чергових напрямків взаємодії 5 жовтня 2016 відбулась зустріч представників Фонду, АТ «Дельта Банк» та активу ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк».

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк» взаємодіють з метою запровадження громадського контролю та законності проведення процедур виведення з ринку АТ «Дельта Банк». Така взаємодія закріплена тристороннім протоколом про співробітництво, підписаним у листопаді 2015 року керівниками ФГВФО Костянтином Ворушиліним, ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк» Романом Бадалісом та уповноваженою особою Фонду Владиславом Кадировим.

У зустрічі взяли участь керівники ФГВФО К.Ворушилін та Андрій Оленчик, В.Кадиров, Р.Бадаліс та регіональні координатори Спілки вкладників, посадові особи Фонду та банку.

До обговорення були визначені наступні теми: поточний стан судових справ АТ «Дельта Банк», стан задоволення вимог кредиторів банку, реалізація активів АТ «Дельта Банк», інші поточні питання ліквідації банку.

Директор-розпорядник Фонду К.Ворушилін привітав членів ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк» та подякував їм за активну участь у судових процесах, пов’язаних з поверненням активів, виведених з АТ «Дельта Банк».

«Питання повернення активів, які були виведені з банків до визнання їх неплатоспроможними є пріоритетним у роботі Фонду», - наголосив заступник директора-розпорядника ФГВФО А.Оленчик. Уповноважена особа ФГВФО на ліквідацію АТ «Дельта Банк» та Фонд ініціювали більше 160 заяв про вчинення злочину, по більшості з яких вже відкриті кримінальні провадження, та подали більше 30 цивільних позовів за кримінальними справам про відшкодування збитків .

 Такі дії, поряд з поданням банком інших позовів, не пов’язаних з кримінальними справами, здійснюються з метою повернути виведені активи у розпорядження Фонду та виплати кредиторам.

Загальна сума виведених активів є значною, адже уповноважена особа лише визнала нікчемними правочини на 22 млрд грн.

Р.Бадаліс зазначив, що це перша розширена зустріч активістів Спілки з представниками Фонду. Члени Спілки беруть активну участь у судових процесах, пов`язаних з активами АТ «Дельта Банк», в тому числі, в регіонах.

 В.Кадиров зазначив, що наразі банк повіністю розрахувався з другою чергою кредиторів та проводить виплати третій черзі. Всього банком вже погашено близько 4 млрд грн заборгованості перед Фондом гарантування.

Залишок акцептованих вимог кредиторів третьої черги, на поточну дату, складає приблизно 12,2 млрд грн.

Заявлені вимоги четвертої черги кредиторів складають близько 8,8 млрд.грн, загальна сума кредиторських вимог, акцептована банком становить близько 53,7 млрд.грн.

За загальною оцінкою учасників зустрічі, перспектива задоволення вимог кредиторів 4-ої черги банку залежить, насамперед, від кінцевих результатів судових процесів, ініційованими окремими кредиторами та третіми особами проти АТ «Дельта Банк», та, як наслідок, збереження активів банку в ліквідаційній масі.

Починаючи з червня місяця банк розпочав процедуру передпродажної підготовки та продажу активів банку. Вартість активів банку, які виставлятимуться на продаж у жовтні, складатиме близько 400 млн грн.

Продаж майнових прав за кредитами тільки розпочинається, наразі уповноваженою особою передано до Консолідованого офісу Фонду інформацію та документи, необхідні для прийняття рішення щодо продажу активів на загальну вартість, що становить близько 25% ліквідаційної маси. Консолідований офіс Фонду готує такі активи до реалізації.

Насамкінець регіональні координатори ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк» мали змогу отримати відповіді на численні питання, що турбують кредиторів банку в регіонах, безпосередньо від ліквідатора банку та представників ФГВФО.