15.05.2020

Депозит без таємниць

Ці поради будуть корисні тим, хто щойно збирається оформити депозит у банківській структурі. Депозит без таємниць - 10 кроків для успішного розміщення вкладу.

Крок 1. Визначитись із сумою депозиту:

Необхідно врахувати ваші фінансові можливості: без якої суми грошей ви змогли б обійтися упродовж періоду, на який плануєте розмістити депозит.

Врахувати максимальну суму, яку зможе відшкодувати Фонд гарантування у випадку банкрутства банку. Якщо сума вкладу велика, є сенс її розділити на кілька вкладів і розмістити у різних банках.

Крок 2 Переконатись, що ваш вклад підпадає під гарантію Фонду:

Гарантії Фонду поширюються тільки на договори банківського вкладу, банківського рахунку в межах гарантованої суми відшкодування за вкладом в одному банку – 200 000,00 гривень. Щоб розраховувати на гарантії Фонду, сторонами договору повинні бути Вкладник та Банк.

Крок 3. Визначити бажаний строк депозиту:

Депозит можна розмістити на короткий строк (до одного року), на довгий строк (більше року) і на вимогу. Якщо це строковий депозит без права дострокового розірвання, то ви не зможете забрати вклад достроково. У варіанті вкладу на вимогу, вкладник вкладає гроші без встановлення конкретного строку і може забрати їх за потребою.

Крок 4. Визначити вид депозиту:

Визначитися з валютою вкладу: чи це гривневий, валютний чи металевий.

Пам’ятайте, що вклади у дорогоцінних металах не гарантуються Фондом.

Крок 5. Визначити умови поповнення депозиту: 

Є вклади з можливістю поповнення чи без можливості поповнення. Визначте, чи важливо для вас мати можливість поповнення депозиту, уважно вивчіть умови такого поповнення.

Крок 6. Вибрати банк: 

Поставтесь відповідально, вибираючи банк для розміщення депозиту. Зверніть увагу на рейтинг надійності банку, ліквідність активів банку, зручність обслуговування, чи є банк учасником Фонду гарантування.

Крок 7. Вивчити уважно умови депозиту: 

Перед розміщенням депозиту необхідно уважно прочитати депозитний договір, зокрема, пункти, що стосуються умов дострокового розірвання угоди.

З’ясуйте, що означають усі незрозумілі положення, адже вони визначають ваші права та обов’язки. Пам’ятайте, незручних запитань не існує.

Крок 8. Пам’ятати - ставка за депозитом буває фіксованою або змінною: 

Щоб точно знати, наскільки вигідним буде той чи інший варіант вкладу, на вимогу клієнта банк зобов’язаний видати розрахунок реального доходу та витрат за депозитом.

Крок 9. Обов’язково ознайомитись із Довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб:

Перевірте, чи поширюються гарантії ФГВФО саме на ваш вклад.

Крок 10. Моніторити ситуацію з банком у якому ви розмістили депозит:

Після розміщення депозиту регулярно слідкуйте за новинами про банк для того, щоб вчасно зреагувати на несприятливу ситуацію.


Наші поради та самостійна діагностика банку дозволять вам визначити перші симптоми хвороби і таким чином уникнути співпраці з «проблемною» фінустановою! Тож, щоб отримати пристойний дохід - уважно читайте та обдумано розміщайте у банку депозит.