Понад 3 млрд грн: перші підсумки продажу ФГВ активів колишніх «дочок» російських банків на Прозорро.Продажі

11.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Уже рік як Фонд гарантування вкладів в умовах повномасштабного вторгнення відновив продаж активів банків, що ліквідуються. За цей час сума успішних аукціонів у державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі, за результатами яких укладено відповідні договори купівлі-продажу, склала близько 4,0 млрд грн. Із них 3,2 млрд грн – або понад 80% від суми – від продажу активів ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк», дочірніх структур російських банків, які були виведені з ринку на другий день повномасштабного вторгнення рф.

«Такі результати, насправді, легко пояснити. Ключова причина – якість активів. На балансі цих двох банків, зважаючи на те, що вони були виведені з ринку не з причин неплатоспроможності, залишилося чимало ліквідних об’єктів нерухомості, на які ми фіксуємо високий попит. У нас є абсолютно рекордні аукціони, під час яких ціна продажу уже на перших торгах зростала на 160 і більше відсотків, а учасники торгів завзято змагалися за перемогу. Але такі лоти – це, швидше, винятки, адже 95% активів банків це кредити. І якщо до цього ми здебільшого виставляли на продаж саме фізичне майно банків, то зараз пропонуємо ринку більшу пропозицію з продажу прав вимоги за кредитами», - пояснив Олександр Кульчицький, директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів.

«Сьогодні в суспільстві є дуже високий запит на ефективний продаж різного роду активів, пов'язаних з країною-агресором, у тому числі активів російських держбанків. І державна електронна торгова система Прозорро.Продажі допомагає забезпечити реалізацію таких активів у прозорий та відкритий спосіб. ФГВ почав продаж таких активів через онлайн-аукціони наприкінці липня 2022 року. І трохи менше як за рік – 264 успішні онлайн-аукціони, на які в середньому приходить змагатися більш ніж 3 учасники. А ціна завдяки конкуренції зростає на 30%», – зазначив Голова Наглядової ради АТ «Прозорро.Продажі» Ілля Михайлов.

Серед успішних онлайн-аукціонів у системі такі: 

1. Будівля банку у центрі Івано-Франківська: за ціною більш ніж удвічі вищою за стартову.

Участь в англійському аукціоні взяли 4 учасники і завдяки конкуренції ціна продажу більш ніж удвічі перевищила стартову і склала – 70 млн грн.

2. Заміський комплекс у Конча-Заспі: з перших торгів та конверсією 166%.

У січні 2023 було продано заміський комплекс із розкішною мебльованою віллою, кількома гостьовими будиночками, СПА-центром, рестораном та готелем в елітному передмісті столиці – смт. Козин. Участь у торгах взяли троє учасників, ціна зросла зі 187,6 млн грн до 311,1 млн грн, а конверсія продажу (співвідношення ціни продажу до стартової) сягнула 166%. 

3. Десятиповерхова офісна будівля у центрі Запоріжжя: зростання ціни на 40%.

З першого аукціону було успішно продано окрему 10-поверхову офісну будівлю ПАТ «Промінвестбанк» у центрі Запоріжжя на проспекті Маяковського. 

Участь у торгах взяли двоє учасників, ціна продажу зі стартових 29,9 млн грн зросла майже на 40% до 41,3 млн грн. 

Нагадаємо, купуючи кредит переможець аукціону отримує право вимагати повернення кошів від боржника або ж, приміром, у судовому порядку намагатися стягнути оформлену за договором заставу. У цьому випадку, при формуванні своєї цінової пропозиції, кожен потенційний покупець оцінює як якість застави, так і закладає потенційні витрати на судові процеси із боржником.
Кошти, отримані від продажу активів банків, що ліквідуються, Фонд спрямовує на розрахунок із кредиторами цих банків. На сьогодні, на виконання відповідних рішень виконавчої дирекції, триває задоволення вимог кредиторів уже 7 черги ПАТ «Промінвестбанк» та АТ «МР Банк», до якої включено вимоги інших вкладників та юридичних осіб, що не є пов’язаними з банками особами. Вимоги кожної наступної черги задовольняються в міру надходження коштів від продажу після повного задоволення вимог попередньої черги.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter