Держава прийняла рішення щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ", що дозволить в повній мірі вирішити проблеми його клієнтів (вкладників та інших кредиторів) та захистити їх кошти (заощадження)

11.02.2015

Прес-реліз 

Міністерство фінансів України повідомляє, що 11 лютого 2015 року Уряд України на своєму засіданні прийняв рішення про подальшу долю публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "КИЇВ" (далі - ПАТ "АКБ "КИЇВ"), яке дасть змогу в повній мірі вирішити проблеми його вкладників та інших кредиторів.

За пропозицією Експертно-аналітичної ради з питань участі держави в статутному капіталі банків, яку очолює Міністр фінансів України, Уряд України прийняв рішення, згідно з яким ПАТ "АКБ "КИЇВ" буде виведено з ринку шляхом відчуження всіх активів та зобов’язань (вкладників та інших кредиторів) до державного Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" (далі - АБ "Укргазбанк").

Таким чином, щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ" буде застосовано спеціальну процедуру, передбачену статтями 39, 41 1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", яка дозволить вивести банк із ринку, водночас забезпечивши переведення депозитів його вкладників в інший банк з державною часткою.

Після передання зобов’язань ПАТ "АКБ "КИЇВ" до АБ "Укргазбанк" власники коштів - не тільки фізичні, але й юридичні особи (включаючи професійні спілки) - будуть мати повний доступ до своїх рахунків (у тому числі депозити, що перевищують 200 тисяч гривень) та зможуть вільно ними розпоряджатися.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснюватиме технічно-організаційне забезпечення реалізації рішення Уряду шляхом запровадження тимчасової адміністрації в ПАТ "АКБ "КИЇВ", проведення інвентаризації, формування реєстрів активів та зобов’язань тощо.

"Держава - відповідальний власник, який здійснює необхідні заходи із забезпечення збереження коштів вкладників. Одночасно держава прагне бути ефективним власником. Банк "КИЇВ" - невеликий банк, який не зміг пройти крізь кризу. Держава виступає за консолідацію своїх активів у банківській системі, що захистить інтереси вкладників, збільшить ефективність роботи банків, зменшить витрати на їх адміністрування та дасть змогу краще протистояти викликам сьогодення", - сказала з цього приводу Міністр фінансів України Наталія Яресько.

Рішення Уряду знайшло підтримку Національного банку України. Перший заступник Голови Національного банку України О. В. Писарук зазначив, що Національний банк України підтримує дії Міністерства фінансів України як добросовісного акціонера. Також він зауважив: "Рішення щодо ПАТ "АКБ "КИЇВ" є позитивним сигналом для суспільства та сприяє підвищенню довіри до банків з державною часткою та банківської системи загалом".

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб К. М. Ворушилін у свою чергу зазначив, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уживатиме всіх можливих заходів для забезпечення максимально оперативної реалізації рішення Уряду щодо виведення ПАТ "АКБ "КИЇВ" з ринку шляхом передання всіх його активів і зобов’язань АБ "Укргазбанк". "Ми зробимо все можливе для того, щоб якнайшвидше забезпечити відновлення прав вкладників та інших кредиторів ПАТ "АКБ "КИЇВ" щодо отримання ними своїх коштів через установи АБ "Укргазбанк", - додав він.

Довідково.

ПАТ "АКБ "КИЇВ" капіталізований державою у 2009 році. Витрати на капіталізацію цього банку становили 3,565 млрд. гривень. Держава була вимушена взяти участь у капіталізації банку з метою підтримання його платоспроможності, але ці заходи не віришили проблеми неефективної його діяльності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter