Відбулося розширене засідання Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

06.11.2015

ПРЕС-РЕЛІЗ

У Національному банку України відбулось розширене засідання Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) за участю Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, Представника Президента України в Кабінеті Міністрів України Олександра Данилюка, Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, Міністра фінансів України Наталії Яресько, Голови Адміністративної ради Фонду, першого заступника Голови Національного банку Олександра Писарука, директора-розпорядника Фонду Костянтина Ворушиліна, Народного депутата України, радника Прем’єр-міністра України Світлани Войцеховської.

У засіданні також взяли участь заступники Міністра фінансів України Роман Качур, Оксана Маркарова та Артем Шевальов, Перший заступник Міністра Кабінету Міністрів України Олег Паракуда, Директор департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова, Завідувач секретаріату Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України Ігор Прийма, заступники директора-розпорядника Фонду гарантування Фіскальні та правоохоронні органи представляли Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський, заступник Генерального прокурора України Олег Заліско, перший заступник Голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан, перший заступник Голови Державної фінансової інспекції України Олександр Шкуропат, Начальник головного управління контррозвідувального захисту економіки держави СБУ Сергій Семочко, Начальник департаменту протидії злочинності у сфері економіки МВС України Ігор Купранець.

На засіданні були розглянуті питання розбудови інституційної спроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та взаємодія Фонду, Національного банку і правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у розкраданні коштів неплатоспроможних банків, а також координації дій  з метою повернення виведених злочинним шляхом банківських активів.

"Фонд в його теперішньому вигляді був створений в 2012 році. На жаль, тоді ніхто не планував займатись очищенням системи і Фонд не був пристосований до таких пертурбацій. Він не створювався для такого масового виведення банків із ринку. Це підтверджують висновки спеціалістів Світового банку та Казначейства США, які активно співпрацювали з Фондом протягом останнього року", - підкреслив сьогоднішні виклики Фонду на початку засідання Олександр Писарук.

Директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін,у свою чергу,наголосив, що у 1998–2013 роках із ринку було виведено 34 банки, а за останні два роки – вже 63 фінустанови.

"У зв'язку з цим значно зросли обсяги виплат гарантованої суми. За ці 15 років вкладники неплатоспроможних банків отримали 5,8 млрд. грн., а за 2014-2015 роки - вже більше 54 млрд. грн.", - сказав керівник Фонду.

Для фінансування таких виплат Фонд отримав запозичення від держави на 45,1 млрд. грн., що дало змогу вчасно здійснювати всі виплати вкладникам неплатоспроможних банків. Крім того, Фонд активно працює над максимізацією ефективності роботи з активами неплатоспроможних банків. Варто зазначити, що балансова вартість таких активів становить понад 382 млрд. грн., а оціночна – 93,72 млрд. грн.

За словами Костянтина Ворушиліна, для подолання таких викликів вже прийнята низка законодавчих змін. До того ж проводиться робота з удосконалення структури Фонду.

Зокрема, процес реструктуризації Фонду передбачає створення департаменту розслідування та запобігання корупції, служби внутрішнього аудиту, а також консолідацію у Фонді процесів фінансової та операційної діяльності  Фонду і неплатоспроможних банків.

Також йде робота над створенням департаменту консолідованого продажу та управління активами. Цей підрозділ дасть змогу зосередити прийняття всіх рішень у  цій сфері виключно у Фонді. На сьогодні уповноважені особи в неплатоспроможних банках мають досить широку автономію прийняття рішень.

Учасники засідання, серед іншого, обговорили питання створення об'єднаної групи з представників правоохоронних органів для ефективного розслідування проваджень у фінансовому секторі. Зокрема така група має займатись справами керівників та власників банків, які підозрюються у доведенні банків до банкрутства.

Голова Національного банку Валерія Гонтарева відзначила, що "всі операції повністю задокументовані, потрібно лише почати працювати. Зібрані всі матеріали з виведення активів, дроблення депозитів тощо. Ми почули розуміння в цьому питанні з боку Генеральної прокуратури та сподіваємось на конструктивну співпрацю".

Костянтин Ворушилін зауважив, що на сьогодні загальна сума претензій в рамках 2149 заяв, поданих Фондом, становить 132,7 млрд. грн,із них 250 заяв на 99,86 млрд. грн., в яких фігурантами є власники та керівники банків.

За результатами засідання Адміністративної ради Фонду було погоджено план подальших дій, спрямованих на підвищення ефективності діяльності Фонду та притягнення до відповідальності осіб, винних у доведенні банків до банкрутства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter