ФГВФО звернеться за роз’ясненнями до ВАСУ щодо виконання рішення стосовно ПАТ «УкрІнБанк»

02.09.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернеться до Вищого адміністративного суду України за офіційним роз’ясненням щодо порядку та способу виконання прийнятого ним 31 серпня 2016 року рішення у справі №826/1162/16 про скасування постанови НБУ про віднесення до категорії неплатоспроможних ПАТ «УкрІнБанк» одразу після отримання від ВАСУ повного офіційного тексту копії ухвали. Адже вказане рішення не передбачає автоматичного відновлення банківської ліцензії та порядку відновлення діяльності ПАТ «УкрІнБанк». Варто зауважити, що такий порядок не визначено ні самими рішеннями, ні будь-якими приписами чинного законодавства України.

У той же час, дотримуючись норм чинного законодавства, на виконання рішення суду, Фонд готовий передати контроль над збереженими активами банку, але тільки легітимним представникам ПАТ «УкрІнБанк», погодженим Національним банком України,  як того вимагає ч. 5 ст. 42 Закону України «Про банки і банківську діяльність».  

Процедуру ускладнює і той факт, що 14 липня було внесено зміни до Єдиного державного реєстру (ЄДР), у результаті яких ПАТ «УкрІнБанк» було перейменовано в ПАТ «Укрінком», а місце розташування юрособи змінено із м. Києва на м. Сєвєродонецьк Луганської області. Обставини, за яких до Єдиного реєстру було внесено інформацію про перейменування юрособи та змінено його місцезнаходження, наразі вивчаються правоохоронними органами. За цим фактом Фондом було подано заяви до СБУ, ГПУ та НАБУ.

До моменту отримання підтвердження від Національного банку України про погодження ним легітимних керівників ПАТ «УкрІнБанк» Фонд в період очікування роз’яснень порядку виконання постановлених у справах № 826/1162/16 та № 826/5325/16 судових рішень, продовжить виконувати функції зі збереження активів банку, як того вимагають норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», захищаючи інтереси кредиторів та вкладників вказаної установи. 

Як відомо, Фонд гарантування забезпечує виведення з ринку ПАТ «УкрІнБанк» з 25 грудня 2015 року. Рішення про запровадження тимчасової адміністрації Фондом було прийнято після прийняття Правлінням НБУ постанови про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Нагадаємо, відповідно до ст. 34 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд зобов’язаний розпочати процедуру виведення банку з ринку не пізніше наступного робочого дня після офіційного отримання рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.  

У ході здійснення процедури виведення банку з ринку, Фондом було виплачено понад 1,78 млрд грн. Виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам здійснювались за рахунок кредитних коштів, залучених Фондом у Міністерства фінансів України. Про подальші кроки, у тому числі щодо повернення банком виплаченого вкладникам гарантованого відшкодування, буде оперативно повідомлятися на Офіційному сайті Фонду.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter