Фонд гарантування розпочинає ліквідацію ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ»

13.07.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 12 липня 2016 р. №124-рш «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 12 липня 2016 р. №1213, про початок процедури ліквідації ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» з 13 липня 2016 року та делегування повноважень ліквідатора банку Юрію Ірклієнку.

У зв’язку з цим, з 18 липня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочинає виплати гарантованого відшкодування вкладникам ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». До Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду,  включена інформація про понад 38 тис. вкладників, а обсяг виплат становитиме близько 1 млрд грн. Наразі ведеться робота щодо укладення відповідних договорів з банками-агентами, через які здійснюватимуться вказані виплати.

На виконання вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» протягом дії тимчасової адміністрації Фондом проведено перевірку правочинів (у тому числі договорів), вчинених (укладених) банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації банку, на предмет виявлення правочинів (у тому числі договорів), що є нікчемними.

За результатами перевірки встановлено факт здійснення низки незаконних операцій, внаслідок чого в системі «операційного дня банку», було викривлено звітність банку та інформацію про стан рахунків клієнтів банку, зокрема щодо  розрахунків за договорами позики з ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-РОЗРАХУНКОВИЙ ЦЕНТР» та ТОВ «КРЕДИТНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ЦЕНТР».

З огляду на зазначене, інформація, яка поширюється  колишніми власниками та керівництвом ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», ТОВ «ІРЦ» та ТОВ «КІЦ» про проведення повного розрахунку з клієнтами – фізичними особами за договорами позики не відповідає дійсності, оскільки у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках ТОВ «ІРЦ» та ТОВ «КІЦ» розрахунки з фізичними особами не відбулися.  

За результатами виявлення незаконних операцій, проведених колишнім керівництвом ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вже подав до правоохоронних органів чотири заяви про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму близько 2 млрд грн.

Інформація про стан рахунків клієнтів банків буде надаватися у відділеннях ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» з 18 липня 2016 року. Перелік відділень, в яких буде надаватися інформація про стан рахунків, та порядок отримання зазначеної інформації буде розміщено на сайті ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» www.mbank.kiev.ua.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter