ПІВМІЛЬЯРДА ГРИВЕНЬ З АБ «ПОРТО-ФРАНКО» ВИВЕДЕНО ЧЕРЕЗ СХЕМНІ КРЕДИТНІ ОПЕРАЦІЇ КОЛИШНІХ ВЛАСНИКІВ БАНКУ

18.01.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

porto frankoВ процесі ліквідації банку АБ «ПОРТО-ФРАНКО» було встановлено, що реальна (оціночна) вартість активів фінустанови менша за балансову майже у 25 разів. При цьому, недостатність майна банку склала більш, ніж півмільярда гривень.

Як було встановлено уповноваженою особою Фонду гарантування, недостатність майна виникла внаслідок протиправних дій колишніх власників банку, які одночасно були його керівниками. Виведення активів відбувалось за допомогою «схемних» кредитних операцій з рядом пов’язаних компаній з численними ознаками фіктивності. Зокрема, власники використовували й свої фірми.

На сьогодні Фонд з власних коштів здійснив необхідні виплати гарантованого відшкодування, що склало – 433,65 млн грн. При цьому, загальна сума акцептованих вимог кредиторів складає 644,39 млн грн.

Внаслідок цього перспектива задоволення вимог всіх кредиторів банку – Фонду (в межах виплачених гарантованих сум), вкладників, чиї вклади перевищували 200 тис.грн., та юридичних осіб є вкрай сумнівною.

Не зважаючи на численні відкриті кримінальні провадження та наявність обвинувачувальних вироків в справах щодо пов’язаних осіб, повернути виведені кошти допоки не вдалось.

Однак, для кредиторів банку шанс отримати кошти все-таки існує. Так, рішенням Приморського районного суд м. Одеси від 24.03.2017 р. у справі № 522/18781/15 було стягнуто заподіяну шкоду з винних осіб. Однак, рішення не було виконано, оскільки, зокрема, один з головних фігурантів справи, власник істотної участі банку, голова наглядової ради – Школенко М.Г. на даний час перебуває в розшуку за статтею привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК).

В той же час, один з відповідачів наразі намагається оскаржити законне та обґрунтоване рішення та уникнути відповідальності за заподіяну шкоду. Відтак, судом апеляційної інстанції буде вирішено, чи мають відповідати за виведення коштів вкладників та інших кредиторів банку винні особи. Розгляд справи Апеляційним судом Одеської області призначено на 12.02.2019 р.

Довідка. Відповідно до постанови Правління НБУ від 30.01.2015 р. № 67 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «АБ «Порто-Франко» виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення від 30.01.2015 р. № 19 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «АБ «Порто-Франко» та призначення уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter