Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – 20 років

10.09.2018

Сьогодні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виповнюється 20 років. Заснування Фонду гарантування 10 вересня 1998 року дозволило стабілізувати фінансовий ринок та вселило спокій у більшість громадян нашої країни, які мали свої вклади в банках. Протягом свого існування Фонд гарантування надійно стояв на варті інтересів вкладників та забезпечував стабільність вітчизняної банківської системи.

Останні кілька років як для країни, так і для банківської системи були справжнім випробуванням на міцність. Економічна нестабільність, військові дії, процес очищення банківської системи та, як наслідок, передача рекордної кількості банків в управління Фонду гарантування, вимагали першочергових заходів для запобігання негативним наслідкам фінансової кризи. З метою їх подолання Кабінетом міністрів, Національним банком України спільно з Фондом гарантування було впроваджено першочергові заходи.

Завдання щодо управління активами неплатоспроможних банків та виплати гарантованої суми вкладникам, Фонд гарантування виконує в цілому успішно. За останні роки Фонд створив систему реалізації активів, пройшовши шлях від закритих торгів - до електронних аукціонів - і нарешті до створення системи «ProZorro.Продажі», що дозволило  забезпечити прозору реалізацію майна неплатоспроможних банків. Створивши єдині і відкриті правила гри, забезпечивши рівний доступ усіх зацікавлених інвесторів до інформації про активи сьогодні Фонд гарантування працює над нарощення темпів реалізації активів, використовуючи  голландську модель аукціону, яка була запущена восени  2017 року.

Розуміючи важливу роль, яку відіграє розмір гарантованої суми відшкодування у зміцненні довіри вкладників до банківської системи України, адміністративна рада Фонду з моменту впровадження системи гарантованих виплат в Україні збільшувала її розмір 11 разів. Наразі розмір  гарантованої суми відшкодування складає 200 тисяч гривень, однак, розуміючи реалії сьогодення, ми плануємо виходити на поетапне її збільшення. Для цього потрібні скоординовані дії з боку правоохоронних органів, судової системи, Кабінету Міністрів та інших органів влади. Одним із викликів, які стоять перед Фондом гарантування вкладів, є повернення кредитів Міністерству фінансів України та Національному банку України, що були залучені для подолання системної кризи протягом 2014-2016 років.

Загальна сума коштів, отримана вкладниками неплатоспроможних банків, у рамках виплати гарантованого відшкодування становить 93 млрд грн. З метою забезпечення зручності виплат відшкодування створена автоматизована система виплат, яка спрощує процес отримання гарантованої суми, дозволяючи вкладнику самому обрати будь-яке відділення серед банків-агентів, підключених до системи.

Усі 20 років свого існування Фонд гарантування гідно справляється з випробуваннями, які постають перед ним сьогодні. Саме задля досягнення поставлених цілей Фонд гарантування вкладів фізичних осіб разом з іншими державними органами вживатимуть спільних заходів, спрямованих на випередження та мінімізацію ризиків у функціонуванні банківської системи, а також вдосконалення шляхів виведення неплатоспроможних банків з ринку. Багаторічна сумлінна робота та здобутий досвід  дозволять впевнено йти шляхом досягнення поставлених цілей.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter