Багатомільярдні втрати від крадіжок активів: Фонд просить втрутитись Міністра юстиції України

14.02.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

ФГВФО просить допомоги у Міністерства юстиції України

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд, Фонд гарантування) звертається з відкритим листом до Міністра юстиції України Павла Петренка (лист додається). Йдеться про проблему виведення активів банків за допомогою державних реєстраторів і нотаріусів.

«Такі дії практично унеможливлюють повернення коштів вкладникам і кредиторам. Фонд звертається до Міністра юстиції України з закликом сприяти у вирішенні цієї проблеми», - заявив Директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін.

konf konstantin

На цей час за такими фактами Фондом спрямовано до правоохоронних органів 76 заяв про вчинення кримінальних правопорушень щодо 26 неплатоспроможних банків. 

У всіх випадках прийняття незаконних рішень нотаріусами та державними реєстраторами Фондом спрямовано скарги до Міністерства юстиції України.

Втрата контролю над активами АТ «ЗЛАТОБАНК»   

Фонд гарантування очікує оприлюднення повного тексту постанови Великої Палати Верховного Суду від 05.02.2019 р., якою визнано неправомірним віднесення АТ «ЗЛАТОБАНК» до категорії неплатоспроможних. «Наслідком цього рішення може стати втрата Фондом гарантування контролю над активами банку, - наголосив заступник директора-розпорядника ФГВФО Віктор Новіков. – З оприлюдненням повного тексту рішення ми сподіваємось отримати відповіді на питання, що робити вкладникам та кредиторам, чиї вимоги залишилися незадоволеними, що робити Фонду, який виконав зобов’язання з виплат замість АТ «ЗЛАТОБАНК», і що робити вкладникам, які отримали відшкодування за рахунок Фонду».  

На цей час Фондом вже виплачено загалом близько 825 млн грн майже 14 тисячам його вкладників у межах гарантованої суми (до 200 000 грн). Затверджена Фондом ліквідаційна маса АТ «ЗЛАТОБАНК» складає 1,6 млрд грн, при цьому загальна сума акцептованих кредиторських вимог сягає 6,9 млрд грн. Таким чином, банк за рахунок свого майна та активів здатен задовольнити лише 22,56% вимог своїх кредиторів, що свідчить про його неплатоспроможність.

Втрата Фондом контролю над активами фактично унеможливить задоволення вимог вкладників та кредиторів на загальну суму понад 6,5 млрд  грн   (у    тому  числі  фізичних   осіб,  чиї     вклади    перевищують   гарантовану суму,   на    більш    як 1,8 млрд  грн). Під питанням опиняється також можливість повернення Фонду тих коштів, які він уже виплатив вкладникам.

Продаж ТРЦ «Республіка» за рекордну суму

За ціною 777,1 млн грн через систему ProZorro.Продажі продано права вимоги за кредитами ПАТ «КБ «НАДРА» із заставою у вигляді недобудованого ТРЦ «Республіка». «Для Фонду ця подія знакова, оскільки це найвища ціна, отримана за всю історію продажів Фонду гарантування», - повідомила заступниця директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

Актив виставлявся на аукціон 12 разів, вперше торги відбулися 07.07.2017 з початковою ціною 2,5 млрд грн. За відсутності потенційних учасників торгів Фондом було застосовано голландську модель аукціону (яка передбачає покрокове зниження ціни лоту у процесі торгів). За цією схемою продаж лоту відбувся 05.02.2019, переможцем аукціону стало ТОВ «СОЛТЕКС КАПІТАЛ».

За 404,9 млн грн продано права вимоги за кредитними договорами групи компаній WOG

Успішні торги з продажу цих активів відбулись 08.02.2019. Нагадаємо, права вимоги за кредитними договорами групи компаній WOG належали ПАТ «БАНК ФОРУМ», термін ліквідації якого спливає 14.06.2019.

У 2016 р. один із боржників ПАТ «БАНК ФОРУМ» – ТОВ «Золотий Екватор» - оскаржив дії Фонду з продажу прав вимоги банку за кредитними договорами групи компаній WOG у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій і домігся задоволення своїх позовних вимог. 23.01.2019 Велика Палата Верховного Суду скасувала ці рішення і закрила провадження у цій справі, чим частково задовольнила заяви ПАТ «БАНК ФОРУМ» та Фонду. Позитивне вирішення спору сприяло задоволенню вимог кредиторів за рахунок реалізації цього активу ПАТ «БАНК ФОРУМ». Зокрема, станом на 01.02.2019 Фонд виплатив 0,4 млрд грн вимог вкладників 4 черги - фізичних осіб, які мали вклади понад гарантовану суму із 2,4 млрд, нарахованих до виплати.

Додатки – Відкритий лист до Міністра юстиції Павла Петренка, список банків, у яких виявлено виведення активів за допомогою державних реєстраторів і нотаріусів.

Відео трансляція прес-конференції: за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter