ПРО ОСОБЛИВОСТІ ПРОДАЖУ ФОНДОМ ГАРАНТУВАННЯ НЕРУХОМОСТІ РОЗПОВІЛА ЗАСТУПНИЦЯ ДИРЕКТОРА-РОЗПОРЯДНИКА СВІТЛАНА РЕКРУТ ПІД ЧАС КОНФЕРЕНЦІЇ З ІНВЕСТИЦІЙ У НЕРУХОМІСТЬ

22.02.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

У Фонду гарантування за останні роки накопичився чималий досвід роботи з нерухомістю. Лише протягом 2017-2018 років було реалізовано понад 1,6 тис об’єктів на 3,62 млрд грн. Частка нерухомості у загальному портфелі активів банків, що ліквідуються, станом на 1 січня 2019 року становить 9% - це 21 млрд грн за балансовою вартістю і 13 млрд грн за даними незалежних оцінювачів. Земля становить половину цих активів, ще 30% - об’єкти комерційної нерухомості і 20% - житло. Про це розповіла учасникам конференції, що відбулася у Києві, присвяченій інвестиціям у нерухомість заступниця директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут. У заході взяли участь представники компаній, що надають послуги у сфері нерухомості, зокрема, з продажу, оцінки, консалтингу, представники юридичних компаній, девелопери, учасники інвестиційного ринку. Світлана Рекрут, серед іншого, поділилася з учасниками конференції досвідом реалізації активів банків за максимально вигідними цінами (див. презентацію).

Нерухомість нині є одним з найліквідніших активів. Покупці виявляють досить жвавий інтерес у всіх сегментах. Водночас, останнім часом почастішали випадки махінацій і крадіжок таких активів, у тому числі за допомогою реєстраторів і нотаріусів, про що Фонд гарантування повідомляє до правоохоронних органів і громадськості.

Говорячи про успіхи продажів Фонду гарантування, Світлана Рекрут пояснила, що визначення актуальної і точної ціни є однією з найбільших проблем на ринку нерухомості не лише для Фонду гарантування, а й для кожного продавця. Адже надто багато факторів впливає на оцінку нерухомості. Реалізація Фондом активів через відкриті аукціони у системі ProZorro.Продажі дозволяє максимально точно визначити ціну нерухомості відповідно до умов ринку на момент продажу. Фонд здійснює продажі і через англійські аукціони, і через голландські. Саме голландський аукціон дозволяє швидко знайти ринкову вартість активу і якщо він привабливий то цей вид аукціону дає змогу перекупити лот за більшу вартість іншим учасникам торгів (докладніше читайте ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ ЩОДО ГОЛЛАНДСЬКИХ АУКЦІОНІВ).

Зараз Фонд гарантування здійснює продаж активів понад 90 банків. Найбільше нерухомості, яку Фонд нині здає в оренду і готує до реалізації, залишається на балансі ВТБ банку, ліквідація якого розпочалася 19 грудня 2018 року (див. презентацію).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter