Незважаючи на створений ФГВФО ринок стресових активів, фундаментальні проблеми стримують його розвиток

05.07.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

4 липня 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб провів круглий стіл на тему «Чому іноземні інвестори не стоять у черзі за українськими активами?», участь у роботі якого взяли учасники та експерти фінансового ринку.

Учасники заходу обговорили актуальні проблеми розвитку ринку стресових активів в Україні та шляхи їх вирішення. Так, представники ФГВФО зауважили, що обсяг непрацюючих кредитів в Україні на цей час оцінюється на рівні 40 млрд дол.

Як зауважила заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут, Фонд є не лише повноцінним гравцем ринку стресових активів, а й створив передумови для його подальшого розвитку.

«Перше, що ми зробили, - це інфраструктуру, прозору систему продажів активів. Але існують фундаментальні проблеми ринку, через які на нього не поспішають іноземні гравці», - зауважила Світлана Рекрут.

Серед основних проблем, які заважають розвитку ринку непрацюючих кредитів та через які іноземні інвестори не поспішають заходити на ринок, такі:

- низький рівень захищеності кредиторів;

- недосконала судова система;

- безліч способів виведення активів колишніми керівниками банків-банкрутів;

- безвідповідальна кредитна політика банків, що призвела до їх неплатоспроможності.

Загалом учасники круглого столу погодилися в тому, що вирішення актуальних проблем цього ринку дозволить суттєво зменшити навантаження на фінансову систему України та економіку в цілому.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter