Відповідальність пов’язаних осіб за виведення банківських активів і інші актуальні питання обговорили представники Фонду і Ради громадського моніторингу при ФГВФО

11.06.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

7 червня відбулась зустріч членів Ради громадського моніторингу при Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (РГМ) з заступником директора-розпорядника Фонду Андрієм Оленчиком.

На зустрічі присутні обговорили питання поновлення діяльності РГМ, плану роботи на друге півріччя 2019 року та стратегію співпраці, зокрема, щодо залучення членів РГМ до роботи із пов’язаними особами неплатоспроможних банків, встановлення дієвого громадського контролю за діяльністю уповноважених осіб Фонду, а також об’єднання зусиль в питаннях удосконалення законодавства.

Особливу увагу з огляду на наявну судову практику та у зв’язку із недостатністю майна неплатоспроможних банків для виконання зобов'язань перед кредиторами, присутні приділили поєднанню зусиль у позовній роботі  відносно пов'язаних з банками осіб в частині відшкодування заподіяної їх діями чи бездіяльністю банкам шкоди відповідно до частини п’ятої статті 52 профільного Закону.  Обговорено також питання якості активів неплатоспроможних банків та проблемні і чутливі для вкладників  питання управління і продажу таких активів.

Не залишилось поза увагою присутніх питання вартості для Фонду запозичених від Міністерства фінансів та Національного банку України коштів, які залучались для здійснення виплат вкладникам у межах гарантованої суми. Плата за використання коштів Фондом, на думку присутніх, в кінцевому випадку лягає на плечі вкладників та інших кредиторів неплатоспроможних банків.  Подібна плата не може застосовуватися в умовах, в яких опинилась банківська система у останні роки, коли більше 90 банків були визнані неплатоспроможними. Кошти, що спрямовуються Фондом як плата за користування позиками Мінфіну та НБУ, мали б першочергово задовольняти вимоги кредиторів неплатоспроможних банків.

 «Сподіваємось на взаємодію з Фондом у тих питаннях, які ставить перед Фондом громадськість. У нас є певні напрацювання, які можуть бути використані для повернення коштів кредиторам», – наголосив у  виступі голова Ради громадського моніторингу Максим Гарус. 

Також члени РГМ в цілому узгодили проект плану роботи на друге півріччя та домовились про можливість надання пропозицій щодо внесення змін у Положення про Раду громадського моніторингу при Фонді.

«Фонд зацікавлений у співпраці з громадськістю і вважає, що формат Ради громадського моніторингу може бути ефективною площадкою для об’єднання зусиль кредиторів неплатоспроможних банків та Фонду. Сподіваємось, що після довгої перерви РГМ запрацює і зможе відновити свої позиції як дієвий інструмент для ведення діалогу. Це повною мірою залежить від доброї волі та  здатності до консолідації з боку представників громадськості» - наголосив Андрій Оленчик.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter