Кадрові зміни у керівництві Фонду гарантування вкладів

17.07.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ 

16 липня 2019 року адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у зв’язку із наближенням до кінця п’ятирічного строку, визначеного Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», задовольнила заяву про звільнення за власним бажанням 17 липня 2019 року директора - розпорядника ФГВФО Ворушиліна Костянтина Миколайовича. Також своїм рішенням адміністративна рада з 18 липня 2019 року призначила директором-розпорядником ФГВФО Рекрут Світлану Валеріївну.

Звертаючись до працівників Костянтин Ворушилін сказав, що пишається тим, що очолював сильний і професійний колектив Фонду. «Це були роки викликів, з якими до того не стикалися ні Фонд, ні банківська система загалом, і які вимагали постійного пошуку нових рішень. Все, що зараз уже здається звичною практикою, всі найкращі напрацювання сформувались з ідей, спроб, постійного вдосконалення і професійної відданості кожного члена нашої команди», - наголосив він. Серед основних досягнень Фонду Ворушилін відзначив запровадження автоматизованої системи виплат та забезпечення швидкого відшкодування понад 90 млрд грн близько двом мільйонам вкладників неплатоспроможних банків. Особливої уваги заслуговує створення електронної торгової системи ProZorro.Продажі, яка отримала численні нагороди як один із кращих антикорупційних проектів у світі, та розвиток прозорого та конкурентного ринку непрацюючих кредитів. Він також наголосив, що на сьогодні Фонд повністю розрахувався за кредитами НБУ та розпочав дострокове повернення запозичень від Мінфіну, що залучалися для забезпечення виплат гарантованого державою відшкодування вкладникам банків. Загалом НБУ повернуто 20,15 млрд грн, а Мінфіну - 10,12 млрд грн, крім того, цим установам сплачено близько 11 млрд грн відсотків.

Костянтин Ворушилін подякував усім, хто допомагав Фонду виконувати свою місію у ці непрості часи – це і Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Transparency International Україна, разом з якими було створено ProZorro.Продажі, і депутатів Верховної Ради України, які підтримали ухвалення необхідного для управління кризою законодавства. Він також висловив подяку за співпрацю правоохоронним органам та представникам судової влади, які стояли на боці інтересів вкладників та держави.

За словами Світлани Рекрут, перед командою Фонду стоять великі завдання. Це, зокрема, продовження виконання зобов’язань перед кредиторами банків і державою. «Оскільки залишок боргу перед Міністерством фінансів на цей час перевищує 49 млрд грн у вигляді векселів та ще понад 67 млрд грн за відсотками, надважливим завданням, над яким Фонд працюватиме найближчим часом, є реструктуризація відсотків за цими кредитами. Це дозволить розпочати дискусію про підвищення гарантованої суми», заявила Світлана Рекрут.

«Ми і надалі захищатимемо наші напрацювання, які дозволили створити практично з нуля прозорий і конкурентний ринок проблемних активів. Іще один виклик, що стоїть перед нами, - робота зі стягнення відшкодування збитків з колишніх акціонерів і топ-менеджерів банків, доведених до неплатоспроможності», наголосила Світлана Рекрут. Вона нагадала, що позовна робота за ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» активно ведеться, і серед основних планів Фонду – довести її до завершення і спрямувати отримані кошти кредиторам цих банків. Загальна сума, про яку йдеться у цих позовах, перевищує 81,3 млрд грн.

Що ж до тих власників банків, які прагнуть розрахуватись за завдані збитки, то Фонд має на меті співпрацювати з парламентом нового скликання щодо створення необхідного інструментарію для можливості погашення цих вимог.

Серед інших важливих планів Фонду, на яких наголосила Світлана Рекрут, – наближення до стандартів ЄС. Зокрема, запровадження системи раннього втручання, що дозволить превентивно визначати ризики для банків і вирішувати проблему неплатоспроможності не за рахунок їх вкладників, а за рахунок власників.

Як наголосила Світлана Рекрут, головним завданням Фонду гарантування вкладів є і залишатиметься захист вкладників банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter