Керівництво Фонду гарантування зустрілось із представниками громадських організацій вкладників неплатоспроможних банків

21.08.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ. Zustrich gromadski organizatsii16 серпня у Фонді гарантування вкладів відбулась зустріч керівників Фонду з представниками громадських організацій вкладників неплатоспроможних банків. Основною метою зустрічі, яка відбулась за ініціативи голови Ради громадського моніторингу при ФГВФО Максима Гаруса, стало обговорення поточних перспектив повернення вкладникам – кредиторам четвертої черги коштів, які перевищують гарантовану суму відшкодування від Фонду. У зустрічі взяли участь представники вкладників банків «Дельта», «ВіЕйБі» і «Фінанси та кредит». Від Фонду гарантування були присутні Світлана Рекрут - директор-розпорядник, Андрій Оленчик – заступник директора-розпорядника, Тарас Єлейко – директор департаменту консолідованого продажу активів, Владислав Кадиров – уповноважена особа Фонду на ліквідацію ПАТ «Дельта Банк».

В ході зустрічі обговорили претензійно-позовну роботу до пов’язаних з банками осіб, яку проводить Фонд з метою повернення коштів, незаконно виведених з банків, в порядку ч.5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

«Фахівці Фонду активно готують позови до власників істотної участі збанкрутілих банків, зокрема по «ВіЕйБі» та «Фінанси та кредит» і ми вбачаємо позитивну судову перспективу у цих процесах» - наголосила Світлана Рекрут.

Щодо контролю за продажем активів з боку громадськості, то Світлана Рекрут роз’яснила присутнім принцип формування пулів активів за календарним підходом і прозорі механізми їх продажу через систему «Прозоро-продажі», що дозволяє будь-якому громадянину відслідковувати всі етапи торгів в режимі реального часу. 

Уповноважена особа на ліквідацію «Дельта Банк» Владислав Кадиров подякував представникам ГО «Спілка вкладників Дельта банк» за ефективну співпрацю і підтримку банку під час судових процесів з повернення незаконно виведених активів.

Під час зустрічі обговорили і інші питання вкладників до Фонду, зокрема щодо законопроектної роботи, перспектив реструктуризації боргів Фонду перед Міністерством фінансів України, розширення обсягу аналітичної інформації про провадження процедур ліквідації та  долі активів, які повернулись до банків за рішенням суду.

Наприкінці зустрічі Андрій Оленчик запропонував подальшу співпрацю Фонду і представників громадськості організувати в форматі тематичних робочих груп з окремих питань. «З огляду на те, що вкладників різних банків цікавлять специфічні  питання, пов’язані з ліквідацією «їх» банків, пропоную перейти до співпраці в форматі окремих робочих груп. Прошу визначитись з тематикою робочих груп і надати пропозиції щодо кандидатур представників громадських організацій, які зацікавлені в ефективному опрацюванні поставлених питань спільно з фахівцями Фонду», сказав Андрій Оленчик.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter