Утворена Рада громадського моніторингу при Фонді гарантування вкладів фізичних осіб

23.03.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ. Виконавча дирекція Фонду 18 березня ц.р. прийняла рішення про утворення Ради громадського моніторингу,  затвердила її положення та персональний склад.

Ініціатива створення громадського дорадчого органу при Фонді належить представникам громадських організацій вкладників неплатоспроможних банків, які звернулись до Фонду з відповідною пропозицією.

Протягом лютого-березня поточного року директором-розпорядником Фонду Ворушиліним К.М. та заступником директора-розпорядника Фонду Оленчиком А.Я. проводилися неодноразові зустрічі та обговорення питань щодо утворення дорадчого громадського  органу при Фонді. За результатами спільного обговорення механізмів співпраці громадськими організаціями  та Фондом було визнано за доцільне утворення такого дорадчого органу, який опікуватиметься питаннями захисту інтересів вкладників та інших кредиторів неплатоспроможних банків і стане інструментом забезпечення участі громадськості в процесах виведення банків з ринку. На зустрічах із представниками громадських організацій та Фонду було окреслено основні засади утворення при Фонді громадськогодорадчого органу. Був також розроблений та узгоджений із представниками громадськості проект Положення про Раду громадського моніторингу при Фонді.          

Відповідно до Положення, Рада громадського моніторингу виконує такі функції:

  • надає Фонду пропозиції до проектів нормативно-правових актів  та інших внутрішніх документів щодо функціонування та розвитку системи гарантування вкладів фізичних осіб.
  • узагальнює практику застосування законодавства України з питань функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, здійснює аналіз стану, проблем системи гарантування вкладів фізичних осіб та на основі цього аналізу надає пропозиції до проектів актів Фонду.
  • опрацьовує проекти нормативно-правових актів щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку, які розробляються суб`єктами законодавчої ініціативи, Фондом та Національним банком України, надає пропозиції до них.
  • опрацьовує проблемні питання виведення неплатоспроможних банків з ринку та готує пропозиції щодо їх вирішення.
  • надає пропозиції щодо забезпечення прозорості при виконані Фондом функцій виведення неплатоспроможних банків з ринку.
  • аналізує результати моніторингу дотримання законодавства залученими Фондом особами та працівниками Фонду, формує пропозиції з усунення виявлених недоліків.
  • здійснює проведення громадської і антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів  та інших внутрішніх документів щодо функціонування та розвитку системи гарантування вкладів фізичних осіб та надає інформацію виконавчій дирекції Фонду.

У Положенні визначено, що до складу Ради громадського моніторингу включаються лише представники офіційно зареєстрованих громадських організацій неплатоспроможних банків. Кожен неплатоспроможний банк може бути представлений у Раді громадського моніторингу лише однією громадською організацією. Кожна громадська організація делегує у склад Ради громадського моніторингу не більше трьох представників від кожної організації.

Згідно рішення виконавчої дирекції Фонду до  складу Ради громадського моніторингу включені представники таких громадських організацій: ГО «Спілка вкладників АТ «Дельта Банк» (АТ «Дельта Банк»),  ГО «Громадський контроль банків» ( ПАТ  «ВіЕйБі Банк»), ГО «Правозахисна рада України» (ПАТ «КБ «Фінансова ініціатива»), ГО «Асоціація потерпілих вкладників  «Форум СОС» (ПАТ «Банк Форум»).

Під час обговорення питання про взаємодію з громадськими організаціями виконавча дирекція Фонду визначила доцільність продовження роботи в рамках двосторонніх протоколів про співпрацю, укладених з ГО «Спілка вкладників «АТ Дельта-банк» та ГО «Національне благо України». У разі зацікавленості громадських організацій, що представляють інтереси вкладників інших неплатоспроможних банків, Фонд готовий розглянути можливість та доцільність запровадження подібного механізму співпраці з ними.

Виходячи з того, що співпраця з громадськими організаціями, які увійшли до складу Ради громадського моніторингу, не є виключним форматом співробітництва Фонду з вкладниками неплатоспроможних банків, то у разі утворення незалежних громадських платформ (об’єднань), що представлятимуть інтереси вкладників та кредиторів кількох неплатоспроможних банків, Фонд, за умови виявлення ініціативи з боку таких  громадських платформ (об’єднань), розглядатиме відповідний формат взаємодії.

«Фонд постійно знаходиться у пошуку ефективних механізмів співпраці з громадськими організаціями вкладників. Рада громадського моніторингу – ще один інструмент залучення громадськості до контролю за процедурами ліквідації неплатоспроможних банків. Сподіваюсь, що співпраця в рамках Ради громадського моніторингу дозволить зменшити соціальну напругу та підвищить  прозорість діяльності Фонду» - наголосив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter