Фонд гарантування виплатив 2,5 млрд грн вкладникам ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», у тому числі 583 млн грн – клієнтам банку, прирівняним до вкладників

17.10.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

На початок жовтня 2019 року понад 30 тис. вкладникам та фізичним особам, яких прирівняно до вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» (далі – Банк), Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд гарантування) було виплачено понад 2 460 млн грн гарантованого відшкодування (99,3% від нарахованої суми, яка підлягає відшкодуванню). Із них близько 583 млн грн отримано фізичними особами, яких прирівняно до вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» відповідно до пункту 15 розділу Х Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг».

Завдяки цьому Закону, фізичні особи, які уклали тристоронні договори із фінансовими компаніями ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) та ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ), де ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» виступав повіреним за цими договорами, та звернулися із відповідними заявами до Банку та Фонду гарантування, отримують відшкодування за вкладами у межах гарантованої суми 200 тис. грн.

Окрім цього, як уже неодноразово повідомлялося, напередодні запровадження тимчасової адміністрації, у момент, коли вже діяли обмеження НБУ на залучення коштів від клієнтів, Банк провів «кампанію» із залучення коштів клієнтів на рахунки афілійованих фінансових компаній ІРЦ та КІЦ, що відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не підпадають під гарантію Фонду. При цьому такі двосторонні договори, попри те, що підписувались у відділеннях банку, укладалися безпосередньо між фінкомпаніями та клієнтами без залучення ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» навіть у якості повіреного. Фактично, у переддень запровадження у Банку тимчасової адміністрації, згадувані фінансові компанії нібито достроково повернули кошти на рахунки клієнтів, відкриті у ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Здійснена перевірка виявила, що реальних коштів на рахунках ІРЦ та КІЦ, як і на кореспондентському рахунку Банку у потрібній сумі не було. Усі «повернення» і «перерахунки» фактично виявились лише записами у бухгалтерських документах, без перерахування реальних коштів.

На сьогодні Фонд гарантування, керуючись у своїй діяльності винятково нормами чинного законодавства, не має правових підстав виплачувати ці кошти клієнтам фінкомпаній у рамках дії системи гарантування вкладів фізичних осіб.  Разом з тим, станом на початок жовтня поточного року право на відшкодування за рішеннями суду, які набрали законної сили, отримали 1161 фізична особа на загальну суму 97,3 млн грн. 

Водночас, майже 34 тис. вкладників та фізичних осіб, яких прирівняно до вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», не звертались до банків-агентів Фонду гарантування за отриманням відшкодування за вкладами в межах гарантованої суми. Для таких вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» у Фонді гарантування зарезервовано для виплат понад 16 млн грн.

Оскільки виплати гарантованої суми припиняються після завершення процедури ліквідації Банку, що, відповідно до законодавства, обмежена 5 роками, Фонд гарантування звертає увагу вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та фізичних осіб, яких прирівняно до вкладників Банку, на необхідність вчасно звернутись до банків-агентів Фонду гарантування для отримання відшкодування за вкладом.

Нагадаємо, Фонд гарантування розпочав ліквідаційну процедуру  Банку з 13 липня 2016 року на підставі рішення Національного банку України від 12 липня 2016 р. №124-рш «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter