Гарантування вкладів: що, кому, як?

Поговоримо про особливості гарантування вкладів: які вклади гарантуються і яким чином здійснюється гарантування вкладів Фондом. Тобто, про все, що необхідно знати кожному вкладнику.

Пам’ятайте, що ваші вклади захищені у межах гарантованої cуми – 200 000,00 гривень! Знайте, ваші права визначені та захищені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Отже, Фонд гарантує кошти, які були залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах:

договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку та шляхом видачі іменного депозитного сертифіката, включаючи нараховані відсотки на такі кошти.

Гарантії Фонду поширюються на фізичних осіб, у тому числі – фізичних осіб – підприємців.

Фонд гарантує відшкодування коштів, які були залучені банком у національній або в іноземній валюті, виключно у національній валюті. Вклади в іноземній валюті перераховуються в національну валюту України за офіційним курсом гривні, встановленим НБУ України до іноземних валют на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації.

Фонд відшкодовує кошти у розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами складає 200 000,00 гривень незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів не пізніше 20 робочих днів з дня початку процедури виведення банку з ринку через банки-агенти. Вкладнику необхідно звернутися до банку-агенту і пред’явити паспорт та ідентифікаційний номер.

Виплата відшкодування може бути здійснена уповноваженому представнику вкладника. Для цього у банку-агенту необхідно пред’явити паспорт, ідентифікаційний номер та довіреність, засвідчену у встановленому законодавством порядку (нотаріально засвідчену копію довіреності) на отримання коштів;

Заяву для отримання коштів потрібно подавати до Фонду тільки у випадку отримання коштів на правах спадщини. В інших випадках достатньо лише звернутись до банку-агенту з документами;

Фонд завершує виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами в день подання документів для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб запису про ліквідацію банку як юридичної особи.

Якщо банківський вклад перевищує гарантовану суму, кошти вкладнику можуть бути повернені за рахунок продажу майна банку, що збанкрутів, у порядку черговості, що визначена законодавством. Для цього вкладнику потрібно звернутися у Фонд із письмовою заявою.

 У разі, якщо ваш банк визнано неплатоспроможним, про порядок та терміни отримання Ваших коштів із ФГВФО Ви можете дізнатись на офіційному сайті Фонду та за телефонами гарячої лінії Фонду або Вашого банку

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter