Фонд гарантування вкладів іде в іноземні юрисдикції, щоб стягнути збитки, завдані кредиторам неплатоспроможних банків

25.05.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. Фонд гарантування вкладів підписав перші договори щодо представництва інтересів Фонду та неплатоспроможних банків у судових процесах (кримінальних, цивільних, господарських) про відшкодування збитків, заподіяних таким банкам та їхнім кредиторам пов’язаними з банками особами (власниками, керівниками та/або іншими особами, визначеними частиною першою статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність») у закордонних юрисдикціях та за необхідності у юрисдикції України.

Підписання договорів стало успішним завершенням відкритих конкурсів, оголошених Фондом в середині листопада 2019 року щодо повернення активів ПАТ «Дельта Банк» та ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», виведених за кордон.

02.04.2020 року підписано договір з компанією GATELEY Plc щодо закупівлі послуг з представництва інтересів Фонду та/або АТ «Банк «Фінанси та Кредит».

10.04.2020 року договір з компанією DWF Law щодо закупівлі послуг з представництва інтересів Фонду та/або АТ «Дельта Банк».

Серед завдань цих двох компаній, зокрема, - вжиття всіх необхідних заходів, спрямованих на розшук та ідентифікацію активів, виведених за кордон власниками цих двох неплатоспроможних банків, а також встановлення їхніх активів, на які можна буде звертати стягнення (попередньо накладати всесвітній арешт) під час судових процесів за кордоном.

У кожному з двох конкурсів взяло участь 11 юридичних компаній, більшість з яких – іноземні з головними офісами у Лондоні.

Під час конкурсу мали місце випадки, коли окремі конкурсанти ігнорували наявність в них конфлікту інтересів, демонструючи тим самим відсутність доброчесності, низьку правову культуру та недотримання адвокатської етики. Усі конкурсанти, щодо яких були виявлені подібні ознаки, були відсіяні у процесі конкурсу. Переможцями стали компанії з потужною інфраструктурою та розвиненою судовою практикою, що мають багаторічний досвід успішного супроводження комплексних складних транскордонних спорів та розшуку активів.

Окремо варто зауважити, що на даному етапі українські компанії-посередники до участі у вказаних проектах не залучені, а організація спільної роботи та комунікація повністю забезпечується працівниками Фонду гарантування.

Фонд гарантування розраховує, що інтерес провідних юридичних компаній з бездоганною діловою репутацією та світовим ім’ям до нових конкурсів за напрямком пошуку активів та стягнення шкоди посилюватиметься, і в результаті – вкладники та кредитори неплатоспроможних банків отримають реальну можливість на компенсацію втрачених ними активів через дії пов’язаних осіб таких банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter