Відбулось засідання Ради громадського моніторингу при ФГВФО

26.02.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. За ініціативою голови Ради громадського моніторингу при ФГВФО (далі-РГМ) Максима Гаруса 21 лютого 2020 року відбулось чергове засідання РГМ. Основними питаннями до обговорення стали проведення конкурсу серед юридичних консультантів на представництво інтересів ФГВФО у судових процесах закордонних юрисдикцій по АТ «ДЕЛЬТА БАНК» та АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», а також питання якості активів та формування ціни на деякі лоти, торги по яких призначені на найближчий час.

З боку Фонду у засіданні взяли участь Світлана Рекрут – директор-розпорядник, Олена Нужненко – директор фінансовий, Андрій Оленчик – заступник директора-розпорядника, Олександр Кульчицький – директор департаменту консолідованого продажу активів, Олег Плотніченко – начальник управління з питань стягнення шкоди.

Представники Фонду докладно висвітлили порядок і умови проведення конкурсу з залучення юридичних консультантів – представників інтересів Фонду в закордонних юрисдикціях, а також критерії  оцінки та вимоги до його учасників. Зараз проходить кваліфікаційний відбір та перевірка ділової репутації кандидатів, які беруть участь у конкурсі. Зауважимо, умови і документація, стосовно цього конкурсу розміщені на сайті Фонду в розділі Виведення банків з ринку/Кваліфікаційний відбір.

Під час обговорення Світлана Рекрут наголосила на тому, що Фонд зацікавлений у якісному і неупередженому проведенні конкурсу, оскільки є всі підстави розраховувати на повернення в Україну коштів, виведених власниками істотної участі неплатоспроможних банків, та погашення за рахунок цих коштів боргів перед кредиторами і бюджетом.

Актуальним для кредиторів неплатоспроможних банків залишається питання якості активів та умови їх реалізації. Під час засідання представники Фонду детально відповіли на питання присутніх щодо складу та ціни деяких активів і їх пулів, а також щодо судових рішень стосовно продажу активів та стан їх виконання.

Максим Гарус ініціював утворення при РГМ тимчасового робочого органу у вигляді експертної групи з питань розробки механізму повернення коштів кредиторам четвертої черги. Завданням цієї групи стане оперативна підготовка відповідної нормативно-правової бази, якою буде створено умови для покриття завданої вкладникам шкоди та визначено статус кредиторів у результаті припинення банку як юридичної особи. До експертної групи планується залучити вкладників, представників регуляторів, членів парламенту, фахівців з фінансового права.

«Вважаю дуже важливим рішення про утворення експертної групи з розробки механізму повернення коштів кредиторам четвертої черги. Сподіваюсь, що вона стане платформою для діалогу між кредиторами, державними  органами, Фондом та експертами,  в результаті якого вкладники четвертої черги отримають свої кошти», - зазначив Голова РГМ Максим Гарус.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter