Фонд застерігає від пропозицій шахраїв, які обіцяють кредиторам неплатоспроможних банків прискорити повернення коштів

ПРЕС-РЕЛІЗ. Фонд гарантування вкладів попереджає про шахрайські дії деяких компаній, які свідомо вводять в оману своїх клієнтів, пропонуючи за певну плату своє «сприяння» в поверненні коштів кредиторам неплатоспроможних банків, зокрема, вкладникам 200+ та юридичним особам. Закликаємо кредиторів бути обачними та утриматися від оплати таких «послуг».

Фонд наголошує, що задоволення вимог кредиторів здійснюється без посередників і єдиним, визначеним законом шляхом: за рахунок коштів, отриманих від управління та продажу активів неплатоспроможних банків. Черговість задоволення кредиторських вимог визначено статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Так, до четвертої черги реєстру кредиторів включено вимоги фізичних осіб і ФОП, які не є пов'язаними особами банку та кошти яких перевищують гарантовану суму 200 000 грн. Щодо юросіб, то їх кошти відшкодовуються у сьому чергу. Вимоги кожної наступної черги задовольняються після повного задоволення вимог попередньої черги.

Звертаємо увагу: якщо під час задоволення кредиторських вимог кошти повернулись на рахунок неплатоспроможного банку у зв’язку зі зміною реквізитів кредитора, Фонд перераховує такі кошти на депозит нотаріусу. Так, за 2019 і 5 місяців 2020 року було здійснено перерахування на депозит нотаріусу близько 76 млн грн, які належать кредиторам. Про надходження грошових сум нотаріус повідомляє кредиторів і на їх вимогу видає грошові суми. Такі кошти нотаріуси зберігають на своїх рахунках до моменту звернення власника за ними, але не більше 3-х років.

З початку 2020 року Фонд виплатив кредиторам загалом 4,3 млрд грн, зокрема:

  • повністю погашено вимоги кредиторів четвертої черги ПАТ «ВТБ БАНК», йде підготовка до початку задоволення вимог кредиторів шостої та сьомої черг;
  • до 87% задоволено вимоги кредиторів четвертої черги ПАТ «ДІАМАНТБАНК» ;
  • повністю задоволено вимоги кредиторів сьомої черги ПАТ «БАНК «ЮНІСОН» ;
  • до 39% виплачено коштів у погашення  вимог кредиторів сьомої черги ПАТ «УКРБІЗНЕСБАНК» ;
  • майже 7% від загальної суми акцептованих вимог виплачено кредиторам сьомої черги  ПАТ «КРЕДИТПРОМБАНК» ;
  • 54% коштів виплачено кредиторам сьомої черги  АТ «НК БАНК».

Таким чином, з початку 2020 року кредитори неплатоспроможних банків четвертої черги отримали 472 млн грн, сьомої черги – 153 млн грн.

Для забезпечення максимального рівня розрахунку з кредиторами Фонд вживає усіх передбачених законодавством заходів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter