Необхідно спрямувати всі зусилля для встановлення причетних до банкрутства банку «Аркада» – спільний пресбрифінг

26.08.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. 

У Національному банку 26 серпня відбувся спільний пресбрифінг із керівництвом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Київської міської державної адміністрації, Ради національної безпеки і оборони, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.

Голова Національного банку Кирило Шевченко поінформував про причини віднесення 25 серпня банку «Аркада» до категорії неплатоспроможних.

«Хочу наголосити: проблеми банку «Аркада» не є економічними та не пов’язані із введенням карантинних заходів. Банк втратив свій основний актив – земельну ділянку та будівлю головного офісу. Через це капітал банку опустився нижче нормативного значення», – зазначив Голова НБУ.

Голова Національного банку Кирило Шевченко повідомив, що Національний банк звернувся до правоохоронних органів із заявою з приводу неправомірних дій посадових осіб банку.

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут запевнила, що виплата гарантованих сум відшкодування вкладникам буде розпочата не пізніше ніж за 20 робочих днів від початку процедури виведення з ринку банку «Аркада».

«У Фонду гарантування вкладів є достатньо коштів для здійснення гарантованих виплат вкладникам. Окрім виплати гарантованої суми, ми також працюватимемо з активами банку. Повернення будівлі головного офісу банку на баланс буде основним кроком у напрямі розрахунків із вкладниками понад гарантовану суму та іншими кредиторами», – додала Світлана Рекрут.

Голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко подякував керівництву правоохоронних органів та Національному банку за те, що долучилися до розв’язання ситуації з будівництвом та банком «Аркада».

«Місто два роки вело діалог з інвесторами і з керівництвом «Аркади» та намагалося в правовому полі врегулювати проблеми будівництва. Але керівництво банку фактично ошукало інвесторів, не виконавши зобов’язань ні перед ними, ні перед містом. Оцінку їхнім діям мають дати правоохоронні органи», – зазначив мер Києва.

Міський голова дав доручення підприємству «Київміськбуд» провести аудит щодо добудови житлових комплексів «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах». «За його результатами інвесторам буде запропоновано можливий алгоритм завершення будівництва», – додав Віталій Кличко.

Секретар Ради Національної безпеки і оборони Олексій Данілов наголосив, що проблеми з недобудовами мають системний характер. «Ми працюватимемо з народними депутатами, щоб такі проблеми були вирішені на законодавчому рівні. Неприпустимо, коли з людей збирають кошти, а зобов’язання перед ними не виконують. Упевнений, що завдяки роботі наших правоохоронних органів усі люди, які брали участь у шахрайських діях, будуть покарані», – повідомив Олексій Данілов.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що МВС та Національна поліція проведуть ретельну перевірку всіх обставин, які призвели до банкрутства банку "Аркада", в тому числі і можливого нецільового використання коштів інвесторів житлового будівництва, яке здійснювалося під егідою банку. «У випадку встановлення фактів порушення закону винні особи будуть притягнуті до відповідальності», – наголосив міністр.

Як зазначив голова Служби безпеки України Іван Баканов, СБУ ретельно проаналізувала звернення від Національного банку про можливе порушення закону з боку представників «Аркади» і направила відповідні матеріали до Офісу Генерального прокурора. Згідно з підслідністю прокуратура порушила кримінальну справу і здійснює досудове розслідування за статтями 191 і 364 Кримінального кодексу України, а Служба безпеки виконує оперативний супровід.

«Моя позиція чітка: якщо слідство встановить, що були зловживання і задіяна злочинна схема розкрадання коштів, то винні особи в будь-якому випадку мають бути притягнуті до відповідальності», – підкреслив голова Служби безпеки України Іван Баканов.

Він додав, що у вирішенні цієї проблеми в першу чергу повинні бути зацікавлені безпосередньо забудовник, регулятор і міська влада. «Тому що тут йдеться не тільки про ділову репутацію, а про тисячі родин, про їхній добробут і достаток. І також, звісно, про відповідальність, про яку всі повинні пам’ятати».

Нагадаємо, 26 серпня 2020 року на підставі постанови Правління Національного банку України про віднесення АТ АКБ «АРКАДА» до категорії неплатоспроможних Фондом гарантування вкладів запроваджено тимчасову адміністрацію і розпочато процедуру виведення АТ АКБ «АРКАДА» з ринку. 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter