Якщо банк не «пустий», його кредитори мають високі шанси повернути свої кошти – в АТ «ВТБ БАНК» ФГВФО погашає вимоги уже 7 черги

ПРЕС-РЕЛІЗ. 

Фонду гарантування вкладів знадобилося менше року від дня старту ліквідації АТ «ВТБ БАНК» для того, щоб почати у листопаді 2019 року задоволення вимог кредиторів четвертої черги - фізичних осіб, вклади яких перевищували гарантовану суму. Зараз Фонд повністю розрахувався з цими кредиторами, а з липня 2020 року уже перейшов до розрахунку з кредиторами сьомої черги – бізнесом та іншими юридичними особами. Це свідчить про те, що коли банк, був переданий в управління Фонду, він мав реальні активи. У переважної більшості неплатоспроможних банків, що потрапили під управління Фонду з 2012 року активи існували лише «на папері». Крім того, ефективність розрахунку з кредиторами, зокрема, зумовлена й тим, що Фонд напрацював значний досвід ліквідації банків, відшліфував усі процедури та процеси, що дозволило у найкоротші терміни розпочати реалізацію його активів і забезпечити максимальні надходження коштів.

Водночас Фонд здійснює належні вкладникам АТ «ВТБ БАНК» виплати гарантованого відшкодування коштів. Тільки протягом першого тижня після початку виплат у грудні 2018 року через автоматизовану систему вкладники отримали майже половину загальної суми гарантованого відшкодування. Станом на 1 серпня 2020 року вкладники банку отримали 828,2 млн грн (88,3% від загальної суми відшкодування). Виплати гарантованого відшкодування тривають.

Довідково. 27 листопада 2018 року Нацбанк ухвалив рішення про віднесення АТ «ВТБ БАНК» до категорії неплатоспроможних. Причиною стала відсутність реальних дій з боку власників банку для покращення його ліквідності та фінансового стану після віднесення його до категорії проблемних, а також невідповідність діяльності банку вимогам банківського законодавства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter