Увага! Шахрайство! Ще дві фінансові компанії публікують на своїх сайтах підроблені скан-копії свідоцтва учасника Фонду

ПРЕС-РЕЛІЗ 

Фонд гарантування вкладів виявив в мережі Інтернет чергові фінансові компанії, що вводять в оману клієнтів, публікуючи на своїх сайтах скан-копії підроблених документів, зокрема свідоцтва учасника Фонду.

На своїх веб-сторінках Публічне акціонерне товариство ТОВ «MOBIL BOX» та Публічне акціонерне товариство ТОВ «ONLINE TERMINAL» опублікували скан-копії свідоцтва учасника Фонду. Дивним чином у цих документів збігається номер та реєстраційний номер, а також дата видачі, які відповідають справжньому свідоцтву, що належить існуючому банку-учаснику Фонду. Зауважимо також, що ці фінансові компанії не можуть бути учасниками Фонду, оскільки, згідно зі ст. 17 Закону про систему гарантування вкладів фізосіб, цього статусу набувають тільки банки України (окрім «Ощадбанку»), тобто зареєстровані Нацбанком юридичні особи, що мають банківську ліцензію і в назві яких, згідно зі ст. 15 Закону про банківську діяльність, є слово «банк».

В опублікованих документах компанії також використовують кілька назв юросіб:

  • Публічне акціонерне товариство ТОВ «MOBIL BOX – Україна», Публічне акціонерне товариство ТОВ «MOBIL BOX», Публічне акціонерне товариство ТОВ «MOBIL BOX UA»;
  • Публічне акціонерне товариство ТОВ «ONLINE TERMINAL – Україна», Публічне акціонерне товариство ТОВ «ONLINE TERMINAL», Публічне акціонерне товариство ТОВ «ONLINE TERMINAL UA».

В одній із опублікованих скан-копій документів вказано один і той самий ідентифікаційний код юридичної особи, за яким відомості про компанії у ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутні. Впадає також в око повна ідентичність інтерфейсу та текстового наповнення сайтів цих компаній.

Крім того, компанія «MOBIL BOX» розсилає SMS-повідомлення, в яких сповіщує одержувача, що він начебто одержав перемогу в незалежному відборі, а нагорода становить 200 000 гривень. Для отримання додаткової інформації компанія пропонує «переможцю» звернутися за вказаними телефонними номерами.
Це вже не перший випадок шахрайства з використанням підроблених скан-копій свідоцтва учасника Фонду, про які ми повідомляли. Тому Фонд закликає всіх користувачів фінансових послуг бути пильними і перевіряти документи тих компаній, яким плануєте довірити свої кошти!

Нагадуємо, актуальний перелік учасників Фонду доступний за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter