Здійснюються нові спроби скасувати в судах рішення Фонду про нікчемність низки кредитних договорів банку «Михайлівський»

31.03.2021

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів занепокоєний тенденцією, що спостерігається у судовій практиці, - ухвалення рішень, які повністю суперечать висновкам попередніх судових розглядів та не враховують обставини, встановлені в межах інших справ. Така тенденція є тривожним сигналом, що підриває довіру до ринку проблемних активів, негативно впливає на ціну таких активів, а отже - зменшує надходження від їх продажу, що спрямовуються на розрахунки з кредиторами неплатоспроможних банків.

Зокрема, така ситуація склалась навколо кредитів ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», за які роками точиться боротьба, ініційована фінансовими компаніями, що претендують на ці активи на підставі юридично нікчемних договорів.

Нагадаємо, за кілька днів до рішення НБУ про визнання ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» неплатоспроможним між ним і фінансовою компанією «ПЛЕЯДА» було укладено договір факторингу, за яким кредитний портфель банку зі 111 тис кредитів вартістю понад 682 млн грн було переуступлено цій компанії за значно нижчою ціною. ФК «ПЛЕЯДА», в свою чергу, «відступила» права вимоги за цими кредитами іще одній фінансовій компанії – «ФАГОР».

Після визнання ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКІІЙ» неплатоспроможним і запровадження у ньому тимчасової адміністрації Фонд визнав вказаний договір факторингу нікчемним, що було підтверджено в судах протягом 2017-2019 рр. А на початку 2020 р. касаційний господарський суд у складі Верховного Суду скасував рішення адміністративних судів нижчих інстанцій, якими було визнано правомірність відступлення прав вимоги на користь ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» і ТОВ «ФК «ФАГОР», та спрямував справу на новий розгляд до господарського суду першої інстанції, де ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКІІЙ» було замінено на правонаступника ТОВ «ДіДжи Фінанс», що придбав кредитний портфель на відкритих торгах.

Однак попри наявність численних судових рішень, якими підтверджено нікчемність договору, за яким кредити Банку були передані ТОВ «ФК «Фагор», ця компанія та її так звані «партнери» безпідставно та протиправно стягували кошти з фізичних осіб – позичальників ПАТ «Банк Михайлівський» за раніше укладеними з банком кредитними договорами і намагаються продовжувати цю практику й нині, коли законним власником портфелю кредитів за підсумками торгів є ТОВ «ДіДжи Фінанс».

Нещодавно зусиллями претендентів на вказані кредитні договори винесено нове судове рішення про відмову в задоволенні позову ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКІІЙ», правонаступником якого є ТОВ «ДіДжи Фінанс», про застосування наслідків нікчемності до договору факторингу. Таким чином проігноровано всі попередні рішення судів у цій справі, якими було підтверджено правомірність відповідного рішення Банку.

 Фонд вкотре звертає увагу: усі подібні рішення у цій справі, що були ухвалені не на користь Фонду, надалі були скасовані судами вищих інстанцій. Переконані, що і в цьому випадку справедливість буде відновлено. Фонд гарантування вкладів усіма доступними правовими методами сприятиме захисту законних прав покупців активів неплатоспроможних банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter