Основні активи Фондів банківського управління АТ АКБ «АРКАДА» оцінено у 9 гривень

30.04.2021

ПРЕСРЕЛІЗ   

АТ АКБ «АРКАДА» повідомляє про знецінення основних активів Фондів банківського управління – Пенсійного фонду банківського управління з фіксованою винагородою, Пенсійного фонду банківського управління пайового типу та Дитячого фонду банківського управління (далі - ФБУ). Йдеться про цінні папери емітента ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ», що є основними активами ФБУ, вартість яких загалом складає 9 гривень. Відповідну оцінку було зроблено незалежним суб’єктом оціночної діяльності.

Таке знецінення відбулось внаслідок невиконання ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ» своїх зобов’язань з виплати купонного доходу та сплати номінальної вартості облігацій, строк погашення яких настав. На неодноразові вимоги банку щодо виконання зобов’язань відповіді від ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ» не надійшло. Крім того, органом, що здійснює виконання регуляторних і наглядових функцій щодо  функціонування ринку цінних паперів (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) прийнято рішення щодо заборони з 09.12.2020 року здійснювати торгівлю цінними паперами ТОВ «ІПОТЕЧНА КОМПАНІЯ «БАЗОВИЙ АКТИВ».

Відтак банком здійснено оцінку вартості активів ФБУ, яка складає сукупно 9 (дев’ять) гривень.

З урахуванням фактичного знецінення активів ФБУ, перебування банку у процедурі ліквідації та враховуючи необхідність визначення нового управителя Фондів банківського управління, АТ АКБ «АРКАДА» повідомляє про зупинення виконання процедур, що передбачені правилами ФБУ, зокрема – розрахунку чистої вартості активів та визначення фактичної частки участі учасника у ФБУ.

У разі настання обставин, зокрема, але не виключно: відновлення сплати емітентом купонного доходу або номінальної вартості цінних паперів, та/або поновлення обігу цінних паперів, банком буде здійснено оцінку вартості цінних паперів, що перебувають в управлінні.

Нагадаємо, Пенсійний фонд банківського управління з фіксованою винагородою, Пенсійний фонд банківського управління пайового типу та Дитячий фонд банківського управління – були створені у 2002 році. Особливість цих фондів у тому, що їх створення та робота регулювалася окремим, спеціальним Законом України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд». Відповідно до його норм, АТ АКБ «АРКАДА» здійснював довірче управління коштами ФБУ на підставі укладеної із ХК «Київміськбуд» Угоди про надання АТ АКБ «АРКАДА» повноважень уповноваженого банку.

Відповідно до частин 18, 19 статті 4 Закону про експеримент, у разі зміни уповноваженого банку сукупність активів та зобов'язань, що становлять ФБУ, передається до іншого уповноваженого банку, а у разі визнання уповноваженого банку банкрутом, активи ФБУ не включаються до його ліквідаційної маси. Натепер рішення у питанні щодо визначення нового уповноваженого банку для передачі йому сукупності активів та зобов’язань, що становлять ФБУ, не прийнято.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter