П’ять важливих дій, щоб зробити користування мережею Інтернет безпечним

Окрім комп’ютерів та ноутбуків, ми підключаємо до Інтернету все – мобільні телефони, планшети й багато інших портативних пристроїв. Саме тому дуже важливо знати якомога більше про безпеку в інтернет-мережі.

Посилити свою онлайн-безпеку можна, виконуючи наступні п'ять дій.

1. Оновлюйте ваше програмне забезпечення.

Найкращим захистом від вірусів є не тільки антивірусний захист, але й своєчасне оновлення програмного забезпечення. Щоб захистити себе під час підключення до мережі Інтернет, переконайтеся, що на всіх пристроях завжди використовується остання версія програмного забезпечення. Програмне забезпечення - Chrome, буде оновлюватися автоматично, тому вам не доведеться турбуватися про це самостійно. Але в інших випадках, коли настає час для оновлення, не натискайте «нагадати мені пізніше» - краще приділіть трохи часу, щоб відразу встановити запропоновані розробником оновлення.

2. Використовуйте унікальні паролі для ваших облікових записів.

Безпечний пароль – це перша гарантія того, що ваша особиста інформація перебуває під надійним «замком». Створіть унікальний пароль для кожного облікового запису. Складні паролі є найкращим захистом (не менше 8 знаків: цифри, літери різного регістру). Паролі до облікових записів мають бути різними. Запам’ятайте, пароль не має містити особистих даних (наприклад, прізвище чи дату народження). Паролі до важливих ресурсів (електронна пошта, сторінка в соціальній мережі) потрібно змінювати хоча б раз на 3 місяці.

3. Перевіряйте сайти.

Під час оплати за товари чи послуги в інтернеті остерігайтесь сайтів, які використовують небезпечний протокол http замість https (якщо ліворуч від адреси сайту стоїть значок з замком – сайт захищений, якщо ж знак оклику чи коло – сайт не захищений). Додатково можна встановити обмеження браузера на покупки в Інтернеті тільки з сайтів, що працюють на HTTPS://. Не слід ігнорувати повідомлення інтернет-браузера, який часто застерігає, що перехід за посиланням на певний сайт може використовуватися шахраями для викрадення ваших даних. Вводьте інформацію з платіжних карток лише на сайтах зі значком «замочка» в адресному рядку. Таке з’єднання вважається захищеним, а ваші дані не потраплять до рук сторонніх осіб.

4. Налаштуйте двофакторну автентифікацію.

Для налаштування необхідно включити функцію двофакторної аутентифікації в налаштуваннях конкретного додатку, сайту або веб-сервісу. Система сама запропонує виконання необхідних дій і видасть резервні коди для доступу до акаунту в разі потреби. Збережіть їх у надійному місці.

5. Зробіть ще один крок, налаштуйте двоетапну перевірку облікового запису Google.

Зробіть перевірку безпеки Google відвідавши g.co/2sv. Перевірка та дієві рекомендації, допоможуть підвищити безпеку вашого облікового запису Google. Проходження перевірки безпеки не тільки допоможе підвищенню вашої безпеки при використанні Google, а й допоможе посилити захист в мережі, наприклад, нагадає вам про додавання функції блокування екрану мобільного телефону і покаже, на яких сайтах й програмах ви можливо зареєструвалися, використовуючи ваш обліковий запис Google.

Пам’ятайте, якщо ви обізнані - значить захищені! Усі наші поради спрямовані на підвищення обізнаності та культури поведінки користувачів в інтернені.

Якщо ви раптом піддалися на шахрайські провокації, головне – не панікуйте, а терміново зателефонуйте до Кіберполіції – 0 800 505 170. Оформити звернення онлайн можна за посиланням https://cyberpolice.gov.ua/

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter